Húsz esztendős Kertész Imre irodalmi Nobel- díja, ennek okán a Kertész Imre Intézet egész évben különleges programokkal idézi meg a nagyszerű író alakját. Legutóbb például egy könyv- és filmbemutatón tudhatta meg a publikum azt, hogy 2014 áprilisában Az emberi számkivetettség kérdése Kertész Imre műveiben címmel szeminárium indult a São Paulo-i Egyetemen Jose Alberto Cotta pszichoterapeuta és kutató, valamint Gilberto Safra pszichoanalitikus, tanszékvezető professzor koordinálásával. A brazil pszichoanalitikusok úgy vélték, Kertész Imre művei rendkívüli módon hozzájárulnak ahhoz, hogy megértsék az érzelmi és pszichikai kitaszítottság érzését, így az irodalom és a pszichoanalízis ilyen szempontú összekapcsolása akár terápiás helyzetek megoldásában is segítheti a szakembereket. A szeminárium legfőbb megállapításaiból egy könyv is született, Pszichoanalízis és irodalom – Kertész Imre és az emberi számkivetettség címmel.

061.HU

Jose Alberto Cotta 2019-ben Budapesten még egy dokumentumfilmet is készített a témát kutatva. A Számkivetett című filmben a pszichoanalikus Cotta mellett megszólalnak még magyar irodalomtörténészek, valamit Fahidi Éva holokauszttúlélő, és Andrási Andor, egykori “Sztehlo-gyerek”, aki a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által létrehozott gyermekotthonban vészelte át az üldöztetés időszakát. (A filmet ide kattintva tudod megnézni magyar felirattal.)

A könyv- és filmbemutató egy vendége, Bokor László pszichoanalitikus volt, aki szerint Kertész részletesen és tárgyilagosan írta le az átélt borzalmakat, ezzel átéleti az olvasóval azt a stresszt, amit a poszttraumás káosz okoz. A trauma egy vég nélküli, sziszifuszi munka az identitás újraépítésére és ez nem megy feldolgozás nélkül. (Az analitikus további gondolatait Kertész irodalmáról ITT hallgathatja meg. )

A videót készítette: L.Szabó Fruzsina, Ábrahám Zsolt, Szabó Vivien