Idén végre ismét megmozdul a magyar kulturális intézményrendszer világa, a jubileumi Múzeumok Éjszakáján a múzeumok mellett könyvtárak és levéltárak is csatlakoztak az eseményhez, sőt bizonyos közösségi terekben koncerttel várják az érdeklődőket. Az 2022-es esztendő tárgyköre az Újragombolt hagyományok lesz, amelyhez számos intézmény fűz tematikus tárlatvezetést. A magyar kulturális intézményrendszer, a magyar kulturális kínálat legnépszerűbb eseményén, június 25-én 431 intézmény több mint 2500 programmal készül, amelyekből többféle szempontrendszer alapján szemezgettünk.

LSZF- 061

TÖRTÉNELEM MINDENKINEK

1.Terror Háza Múzeum

Rendhagyó történelemóra-  Slachta Margit, a legmodernebb magyar nő (Előadó: Apor Attila) 2022. június 25. 19:00 – 19:45

Slachta Margit szerzetes nővér, az első magyar női parlamenti képviselő előtt tiszteleg a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet február elején nyílt időszaki kiállítása. A múzeum ezzel – egyedülálló módon – Magyarországon először rendez kiállítást Slachta Margit mindenki számára példamutató, kivételes erkölcsi tartásról tanúbizonyságot tevő életútjáról.

2.Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Középkori multikulti / Etnikumok a középkori Budán – mini tárlatvezetés Takács Ágoston régészünkkel a BUDAPEST – FÉNY ÉS ÁRNYÉK – A főváros 1000 éves története állandó kiállításban, 2022. június 25. 17:30 – 18:00

Kik laktak a középkori Budán, honnan származtak és milyen régészeti leletek igazolják az ő egykori jelenlétüket? Többek között ezekre is választ kaphatnak a résztvevők. A kiállítás alapkoncepcióját az évszázadok során újra meg újra lerombolt, majd ismét újjáépülő város képe határozza meg. A címben szereplő „fény és árnyék” a főváros épülő, virágzó időszakaira, az ezt megszakító háborúk, természeti katasztrófák, majd a rombolást követő újjáépítések egymásra rétegződésére utal.

3. Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, 1056 Budapest, Március 15. tér

Mesél a templom – ezúttal a fővárosi fürdőkről (Elóadó: dr. Szegedi Andrea turisztikai szakértő) , 2022. június 25. 20:00 – 20:30 

Mi köze a Belvárosi Főplébánia-templomnak Budapest fürdőéletéhez? Bármilyen meglepő is, valójában rengeteg. A Belvárosi Főplébánia-templom közel 2000 év emlékeit őrzi. Története elválaszthatatlan a Római Birodalom emlékeitől, a török megszállástól, a magyar történelem számos jeles eseményétől. Itt őrzik Szent László, Árpád-házi Szent Erzsébet és Szent Gellért ereklyéit. Ahogy a templom épült vagy éppen ellenkezőleg, a történelem viharai tépázták, úgy fejlődtek, szépültek, vagy éppen pusztultak székesfővárosunk fürdői is. Az előadásban a Belvárosi Plébániatemplom történetének főbb korszakait köti össze az előadó a fürdőéletünk és fürdőtörténetünk legfontosabb állomásaival. Szó lesz korszakokról, híres emberekről, érdekes eseményekről.

A vetített képes előadás helyszíne: a templom altemploma
Időtartama: 30 perc

SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG

1. Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél u. 16.)

SZUBJEKTÍV TÁRLATVEZETÉS a Latinovits Zoltán-kiállításban, Oberfrank Pállal (a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója) 2022. június 25. 20:00 – 21:00

A kiállítás a Latinovits-legendán áttörve, életének adatait megismertetve, az alkotás minden gyötrelmével, örömével, bánatával küzdő, teremtő ember alakját próbalja megidézni. Latinovits Zoltán életét alapvetően meghatározta, hogy édesapját nem ismerte. De megszabta neveltetése, édesanyjához, nevelőapjához és a Gundel-családhoz kötődő szoros kapcsolata is. A színészi pályára Bajor Gizi bátorítása irányította; mérnöki tanulmányait pedig édesanyja kívánságára fejezte be. A Ruttkai Évához fűződő olthatatlan szerelme összefonódik a Vígszínház Rómeó és Júlia előadásával; s több filmszerepében visszaköszön a merész tervek bűvöletében élő, örökké elégedetlen, szókimondó értelmiségi, amilyen ő maga is volt. Származása, génjeiben hordozott finom eleganciája Szinbád megformálásában segítette, ám megakadályozta abban, hogy belesimuljon az 1960-as, 1970-es évek színházi világába, alkalmazkodni tudjon a szocializmust építő hatalom művészi célkitűzéseihez.

A kiállítás felidézi azt a társadalmi környezetet, melyben a meg nem értett művész létezett. Bár voltak támogatói és szövetségesei, az ellenfelek nagyobb táborba tömörültek. Hivatalos levelek, szerződések, kritikák, újságcikkek reprezentálják, hogyan szűkült egyre keskenyebbé művészi tevékenységének színtere, hogyan akadályozták a váteszhajlamú küldetéses embert, akinek Ködszurkáló című kötetében olvasható vallomásai, vádjai, illetve a művészet értelmét kutató írásai egy nyughatatlan lélek belső vívódásairól tanúskodnak.

(Regisztráció szükséges!) [email protected]

2. Országgyűlési Múzeum

Aranybulla-színház, 2022. június 25. 18:00 – 19:00

Lábodi Ádám és Egger Géza szórakoztató, fiataloknak szóló előadása egy rendhagyó történelemóra keretében meséli el II. András és az Aranybulla történetét. A két időutazó detektív, Jobku és Dzsevu a Szentföldre tett látogatása előtt azt a rejtélyt próbálja megoldani, hogy mi is történhetett az Aranybulla hét eredeti példányával. Az általuk elképzelt változatokat roppant szórakoztató módon játsszák el, miközben azt is bemutatják, mi az Aranybulla; és persze II. András házassága Gertrúddal, majd a királyné megölése sem maradhat ki a történetből. A sziporkázóan szellemes előadás dalbetétekkel, szkeccsjelenetekkel, „rettenetes” titkokkal gazdagítja az uralkodóról és koráról eddig szerzett ismereteinket.

3. Magyar Nemzeti Múzeum

Vándorszínésznőktől a filmcsillagokig – élő múzeumi program Simon Boglárkával, 2022. június 25. 20:30 – 22:00

Minden színésznő őriz valamilyen titkot. Melyik színésznő mentette meg a népszerű költő, Jókai Mór életét és milyen csellel? Ki volt Molnár Ferenc legnagyobb szerelme? A háború alatt miért nélkülözött a nemzet első nagy primadonnája, Jászai Mari? Kinek a hangjába szeretett bele egy cseh úriember? Milyen rejtélyeket őriz egy színésznő sírköve? Tárlatvezetésünk során Simon Boglárka és Berta Erika a 19-20. századi színésznők életébe, titkaiba kalauzolja el a résztvevőket.

Előzetes regisztráció ITT!

HAJRÁ GYEREKEK!

1. Cinkotai Tájház, 1164 Budapest, Batthyány Ilona utca 16.

A csonka torony című mesejáték és Tűzugrás a Varázsműhely Művészeti Alapítvány közreműködésével, 2022. június 25. 19:00 – 20:30

Interaktív dramatikus játék a magyar népmesei hagyományok világában. A foglalkozás során a gyerekek nem csupán hallgatói, hanem aktív résztvevői és alkotói a történetnek, játékkal, sok tánccal és népzenével. A mesei helyszíneket a Cinkotai Tájházban keltjük életre.

A mesejátékot követően a résztvevők megidézve Szentivánéj éjszakáját “tüzet ugranak”,  ami az előttünk álló problémákat jelképezi. Ennek átugrásával könnyedén átugorjuk a ránk váró nehézségeket!

2. Aquincumi Múzeum, 1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Gladiátoriskola,  2022. június 25. 17:00 – 21:00

A gyerekek szakszerű gladiátor kiképzést kapnak, majd a gyakorlatban könnyed edzés formájában elsajátíthatják a gladiátorok harci stílusát is. A programot a Ludus Gladiatorum Aquincum tartja.

 
 
3.Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Összeáll a kép! – LEGO © alkotások és foglalkozások a tekerd! csoporttal, 2022. június 25. 14:00 – 22:00

A Barokk Csarnokban nem is egy, hanem rögtön öt festményt állít össze a LEGO © és a tekerd! csoport. A gyerekek megépíthetik saját éjszakai tájképüket, a felnőttek pedig kockáról kockára hozzájárulhatnak, hogy a múzeum emblematikus alkotásai megépüljenek – egy kicsit újragombolva.

Az öt műalkotás, amelyből nagyméretű legókép készül:

  • Bogdány Jakab: Gyümölcscsendélet papagájjal és fehér kakaduval (képrészlet)
  • Hieronymus Bosch: A gyönyörök kertje (képrészlet)
  • Messerschmidt: Ásító karakterfej
  • Raffaelo Santi: Eszterházy Madonna
  • Vincent van Gogh: Csillagos éj

VETÍTŐ

1. Várkert Bazár

Balaton Method- filmvetítés,  2022. június 25. 20:00 – 22:00

A Balaton Methodban 18 magyar zenekar – köztük a Quimby, a Middlemist Red, a Soerii & Poolek, az Elefánt, a Bin-Jip, a Subscribe -, valamint több száz további zenei közreműködő fogott össze, hogy elkészüljön Szimler Bálint és Rév Marcell Kodály Method-videóinak egészestés lezárása. Két zenekar – a Punnany Massif és Akkezdet Phiai – ráadásul külön a Balaton Method számára egy-egy új dallal rukkolt elő. A Balaton Method az első magyar film, amely közösségi finanszírozással készült.

A filmvetítés Múzeumok Éjszakája 2022 hivatalos karszalaggal regisztráció nélkül látogatható!

 
2. Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.
 
Vadlovak. Hortobágyi mese (magyar-német-osztrák-svéd dokumentumfilm, 91 perc, 2021) 2022. június 25. 22:00 – 23:30
 
A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, a vadlovak háborítatlanul élhetnek a pusztán. Ide születik meg Cseppke, a vadlócsikó, aki hamarosan már szülei vezetésével vándorol a hatalmas mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő lenyűgöző világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel. Török Zoltán, a szenzációs Vad Magyarország c. természetfilm rendezőjének új filmje három évig készült a legfejlettebb technikákat felhasználva, a Vadlovak. Hortobágyi mese játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy ahogyan azt még biztosan nem láttuk.

A filmvetítés helyszíne a kerti színpad.

3. Tóth Ilonka Emlékház,  1162 Budapest, Állás utca 57.

Tóth Ilonka szülőházának bemutatása és a Szabadnak születni című film vetítése, 19:00-24:00  (utolsó belépés: 23:00)

Az óránként induló tárlatvezetésen az emlékházban számos eredeti, Tóth Ilonkához fűződő dokumentum segítségével mutatják be a szervezők az 1950-es évek világát, illetve a mártír orvostanhallgató életét. Megtekinthető annak a tárgyalóteremnek, a Fővárosi Bíróság esküdtszéki termének élethű mását is, amelyben Tóth Ilonka és vádlott társainak pere zajlott. E teremben nézhetik meg az érdeklődők a “Szabadnak születni” című, egy a Tóth Ilona életét összefoglaló 23 perces kisjátékfilmet. A film Mező Gábor és Kerekes András rendezésében készült.(

KELL EGY KIS MŰVÉSZET

1.BTM Kiscelli Múzeum 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

#szoborsztorik- Műtárgyak a szabadban/ Köblös Péter 2022. június 25. 18:00 – 19:00

Hogyan kerül egymás mellé egy római kori szarkofág, egy XIX. századi oszlopfő vagy egy kortárs műalkotás? A BTM Kiscelli Múzeum udvarán nyílt új állandó kiállítás a múzeum gyűjteményeinek azon darabjait mutatja meg, melyek művészettörténeti és várostörténeti szempontból is igen jelentősek. Az összekötő kapocs egyrészt a fővároshoz való történeti vonatkozásukon kívül az intézmény történeténetéhez való kapcsolódásuk. Másrészt a kiállított tárgyakon keresztül leképezhető a múzeum gyűjtéstörténeti-, illetve kiállítási stratégiája, valamint végigkövethetőek a művészet történetének bizonyos szakaszai is.

Regisztráció ITT!
 
2. Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
 
Ki ne fuss az időből – Tóth Krisztina költővel Szipőcs Krisztina kurátor beszélget az Időgép kiállításon. 2022. június 25. 18:00 – 19:00

A Ludwig Múzeum kiállítása nem az időutazás tudományos-fantasztikus lehetőségével foglalkozik, hanem az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, melyek lehetővé teszik számunkra a mentális utazást. A múzeum mintegy 1000 darabot számláló gyűjteményéből olyan műveket válogattunk, amelyek az egyéni, a művészi és a történelmi idő különböző aspektusait tárják a néző elé, a kurátor személyes nézőpontjából.

Tóth Krisztina az egyik legismertebb és legolvasottabb magyar szerző. A Múzeumok Éjszakáján az Időgép című gyűjteményi kiállítás műveihez válogat saját szövegeiből. Beszélgetőpartnere Szipőcs Krisztina, a kiállítás kurátora. 

3.Magyar Nemzeti Galéria , 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Divatbemutató az art deco tükrében, 2022. június 25. 17:45 – 18:00

Válogatás a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak legújabb munkáiból, melyek a Textil és Divattervező Tanszéken készültek – art deco plakátkiállításunkhoz kapcsolódva.

Az egyetemi hallgatók által készített öltözékek alapinspirációja az art deco stílusirányzat: ennek a stílusnak a karakterét, stíluselemeit, jellegzetes színhasználatát vagy mintaelemeit használták fel. Emellett a tervezés során munkájukhoz esetenként hozzákapcsoltak erre a korszakra jellemző képzőművészeti, iparművészeti, építészeti, vagy akár irodalmi, zenei inspirációt is, s mindezeket a mai kortárs felvetésekkel ütköztették, ezeken szűrték át. A feladat zárásaként kollekciót terveztek, amelynek egy-egy darabját kivitelezték.

Az összképet gazdagítja a mai anyagfelhasználás, a mai stílusirányzatok, illetve a sajátos technológiák, kézműves technikák használata is. A ruhákat az egyetem hallgatói mutatják be a közönségnek. A divatbemutató hangulata szintén a két korszak egymás melletti vagy vegyített prezentálására törekszik: kortárs mai zene mixelődik az art deco idejében jellemző zenék világával.

GASZTROKALAND

1.Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi u. 16.

Irodalmi falatozó, 2022. június 25. 17:00 – 18:00

AZ ESEMÉNY HELYSZÍNE:  Belvárosi Disznótoros (1053 Bp., Károlyi utca 17.)

Kezdjétek az estét szellemi táplálkozással, hallgassatok receptverseket Petritől, ízleljétek meg a nosztalgikus emlékezés Krúdy-leveseit, velőscsontjait! Barangolj Móricz Zsigmond tájjellegű ételeinek jelképiséggel telített szövegeiben, értelmezd a világot Bodor Ádám szakácskönyvén keresztül. Utazz Lénárd Sándor ételleírásai nyomán az antik Rómától a mai Nápolyig! A program alkalmával a magyar gasztroirodalom izgalmas, élvezetes műveit hallgathatjátok, némi kis útravaló, ízelítő falatka mellett. Közreműködik: Lengyel Ferenc színművész

2.Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 1011 Budapest, Fő utca 6.

Gyúrjunk együtt guszta tésztát!, 2022. június 25. 15:00 – 17:00

Szivós Gabriella tésztakészítő segítségével keverhettek, kavarhattok, lisztezhettek, gyúrhattok és megtanulhatjátok, hogyan készítettek saját kezűleg ebédre való tésztákat. Foglalkozásvezető megosztja veletek a legízletesebb és leggyorsabb szósz receptjeit is, amiket képzeletbeli tarisznyánkban haza is vihetünk.

Regisztráció ITT!

3. Godot Kortárs Művészeti Intézet, 1036 Budapest, Fényes Adolf utca 21.

Fajgerné Dudás Andreával Zöld Paradicsom lekvár főzés és tárlatvezetés

Fajgerné Dudás Andrea, a Godot Katalizátor díj nyertese a látogatókkal közösen Zöld Paradicsom lekvárt főz a Háziasszony Katalizátora című kiállításán. A közös főzés élményét ötvözi művészeti diskurzussal és személyesen tart tárlatvezetést Popovics Viktória kurátorral a látogatóknak. 

 

PREMIER- ÚJ MÚZEUMOK A FÓKUSZBAN

1.Magyar Zene Háza, 1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

Koncertek a Zene Házában, 2022. június 25. 17:00 – 22:00

17:00 Szüts Apor és Lugosi Dániel Ali (Koncertterem)

18:00 Forgó Benjamin és Forgó Boglárka (Előadóterem)

19:00 Gáspár Károly Trió (Koncertterem)

20:00 Lendvai Kvartett (Előadóterem)

20:00 FollowTheViolin (Szabadtéri színpad)

21:00 Trio Squelini (Koncertterem)

2. Mesemúzeum és Meseműhely 1013 Budapest, Döbrentei utca 15.

Áttetsző pillangók és mérgező bogarak készítése hagyományos természeti képek alapján vagy újragondolt, geometrikus-absztrakt mintázattalm 2022. június 25. 17:00 – 20:00

Tervezz, alkoss meseszép, színes, áttetsző lepkéket vagy veszélyes, mérgező rovarokat az Óperenciások Kreatív Csoport tagjaival! Meríts ihletet a természet varázslatos képeiből, vagy használd fantáziád, kreativitásod és kelts életre új, izgalmas teremtményeket! 

3. Néprajzi Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út – Ötvenhatosok tere

Járd be a múzeumot Ferencz Marcel építésszel!, 2022. június 25. 17:00 – 19:00

A nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. Ferencz Marcel (NAPUR Architect) tervei alapján Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre, ahol a korábbi – Kossuth téri – kiállítóhelyhez képest háromszor nagyobb tér áll rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására.

A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt. Fedezd fel a különleges épületet tervezőjével!

Időpont: 17:00 óra
Találkozó: A MúzeumShop előtt a múzeum Damjanich utca felőli bejáratán, regisztráció: itt