Idén végre ismét megmozdul a magyar kulturális intézményrendszer világa, a jubileumi Múzeumok Éjszakáján a múzeumok mellett könyvtárak és levéltárak is csatlakoztak az eseményhez, sőt bizonyos közösségi terekben koncerttel várják az érdeklődőket. Az 2022-es esztendő tárgyköre az Újragombolt hagyományok lesz, amelyhez számos intézmény fűz tematikus tárlatvezetést. A magyar kulturális intézményrendszer, a magyar kulturális kínálat legnépszerűbb eseményén, június 25-én 431 intézmény több mint 2500 programmal készül, amelyekből többféle szempontrendszer alapján szemezgettünk a kedvelt vidéki kiállítóhelyekről. 

LSZF- 061

Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ, 2051 Biatorbágy, Baross Gábor u. 1.

21.30-24.00 HANTAI 100 – Animációs fényfestés a 100 éve Bián született Hantai Simon festőművész alkotásaiból a Faluház épületének homlokzatán a Múzeumok éjszakáján.

A hazai aukciós csúcsokat döntögető Hantai Simon 1922-ben született Bián. 1941–1948 között a Magyar Képzőművészeti Festő, grafikus. 1941-től a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Aba Novák Vilmos és Kontuly Béla tanítványa volt. 1944-ben a főiskolán, 1946-ban a Műcsarnokban, 1947-ben az Ernst Múzeumban és a Nemzeti Szalonban szerepelt több alkotása. 1948-ban ösztöndíjjal Rómába utazott, majd Párizsban telepedett le. 1970-ben részt vett a külföldön élő magyar művészek tárlatán. Elnyerte a Római Magyar Akadémia ösztöndíját és a Fondation Maeght Díjat. A tasizmus európai képviselője. Alkotásai helyet kaptak a Magyar Nemzeti Galériában, a pécsi Modern Képtárban, több párizsi, illetve franciaországi közgyűjteményben, a New York-i Guggenheim Múzeumban és a római Vaticano Múzeumban.

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont, 3300 Eger, Eszterházy tér 1. Eszterházy Károly Egyetem “A” épület, Líceum

Utazás a Föld körül…

Az éjszakai égboltra nézve néhány nevezetes csillagképet sokan felismernek. Néhányan talán azt is tudják, hogy a mi égboltunkon a csillagos ég a Sarkcsillag körül kering. De az már kevesek számára ismert, hogy milyen csillagképeket látunk az egyenlítő, vagy a Déli-sark égboltján és hogyan mozognak ott a csillagok. (Persze, emlékeztetnünk kell arra, hogy a csillagos ég mozgása csak látszat, amely a Föld forgásából származik.) Mindezek az érdekességek és jó néhány egzotikus égi jelenség (szupernóva-maradvány, csillaghalmaz, planetáris köd stb.) bemutatásra kerül ebben a műsorban, amely látványos kiegészítése az iskolában tanult csillagászati alapismereteknek

Torula Művésztér, 9027 Győr, Budai út 7.

Exkluzív tárlatvezetés Kiss Adrienn Mária, képzőművész, 2022. június 25. 18:00 – 19:00

Napjaink egyik legelismertebb művésze egy tekintélyes volumenű projekttel érkezik a Torulába: Maurer Dóra gigászi installációval hengerli le a nyáron Győrbe látogatókat. A nem mindennapi tárlatban Kiss Adrienn Mária, képzőművész tart exkluzív vezetést. A különleges eseményen az ő kalauzolásával ismerhetjük meg a művész munkásságát, a mű keletkezésének körülményeit és persze megannyi izgalmas háttérinformációval, kulisszatitokkal is gazdagabbak lehetünk a kötetlen est során. A belépés ingyenes.

Előzetes regisztráció szükséges: https://form.jotform.com/221443346526352
 
 

Az egyik ritka, 15.századi krónikánkból eltűnt egy oldal, nem is akármilyen! Az egyik fontos uralkodónkat ábrázolta. Sajnos pótolhatatlan, elődeink pedig feladták a keresését. A történelmünkben fekete folt van, ám a Múzeumok Éjszakáján most vállalkozó szellemű kutatók a krónika utolsó oldalának a keresésére indulhatnak. A feladat megtalálni a magyarok történetének hiányzó darabját, a krónikából eltűnt uralkodót. Találd meg Te az elveszett lapot, illeszd össze a történelmünk darabjait!

A játék max. 40 percet vesz igénybe. ( a jelentkező csapatokat 10 perc csúszással indítjuk) 
Létszám. 2-6 fő.
Csapatok jelentkezése esetén egy kapcsolattartó személynek kell kitöltenie az űrlapot.

Előzetes regisztráció szükséges: https://unideb.libcal.com/calendar?cid=7857

Duna Múzeum, 2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.

Bálint F. Gyula: kajakkal Székelyföldről Budapestre, 2022. június 25. 19:00 – 20:00

Történetek egy kalandos expedícióról.

Öt évnek kellett eltelnie azóta, hogy a Vitéz Kürtős Teammel, negyven nap evezés után elértük a Duna Fekete-tengeri torkolatát, hogy újra motoszkálni kezdjen bennem az érzés: jó lenne egy újabb, többhetes evezős túra. Tavalyelőtt év elején kitaláltam, hogy nyáron elevezek Székelyudvarhelyről Budapestre, csak sajnos a járvány közbeszólt, és a júniusra tervezett túra idején már zárva voltak a határok. Tavaly júliusra aztán minden akadály elhárult.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, 5700 Gyula, Kossuth u. 15.

Fűszer-csemege – Előadás a kastély fűszerkertjében a gyógy- és fűszernövényekről, 2022. június 25. 19:30 – 22:00

A kastély pompás fűszereit szemlélve, a gasztronómia és a kultúra találkozásával, egy izgalmas előadáson vehetünk részt. A program során gyógyfőzet kóstolására is lehetőséget biztosítunk. Az előadás három időpontban, 19:30-tól, 20:30-tól, és 21:30-tól tekinthető meg. 

ATK Agroverzum Tudományos Élményközpont, 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.

Zenés élményséta, 2022. június 25. 17:00 – 18:30 Egyedi helyszín: Brunszvik-kastély parkja (ATK Agroverzum Tudományos Élményközpont)

Nyári délután, kellemes séta a kastélyparkban szakavatott vezetővel a hűsítő tóparton, majd zene a fák alatt. Romantika a javából! Élményséta vezetéssel a Brunszvik-kastély gyönyörű angolparkjában, melynek végén a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának zenészei muzsikálnak.

Sajdik Ferenc Gyűjtemény, 2600 Vác, Köztársaság út 19.

Csillagok parazsánál – Lel-Tár együttes koncertje, 2022. június 25. 20:00 – 21:00

Az együttes 2018-ban alakult váci, gödi és sződligeti muzsikusokból. Dalaik szövegét kizárólag magyar költők versei alkotják, melyeket a maguk által írt zenei köntösbe öltöztetnek. A dalokban különböző műfajok keverednek így megtalálható a jazz, a pop vagy a rock műfaj egy-egy jegye is. Ezen az estén egy kicsit  lecsendesültebb műsorral készül az együttes, erre utal a koncert címe is. A Pannónia Ház udvarán ülve, zenehallgatás közben, egy kicsit megállhat a világ hallgatóság részére miközben a csillagok tekintenek le majd Ránk.

Szent Vendel-domborműves népi lakóház – zsámbéki sváb tájház, 2072 Zsámbék, Bicskei u. 12.

“REND A LELKE MINDENNEK” a népviseletben – avagy kaptunk néhány rend ruhát, 2022. június 25. 18:00 – 19:30

A szó szoros értelmében “újragombolt hagyományok” várják az érdeklődőket a tájházban az idei Múzeumok Éjszakáján Zsámbék szülötte, BUDAINÉ DR. HAJDÚ ERZSÉBET előadásából megismerhetjük a zsámbéki svábok viseletének jellegzetes darabjait a Tájházban, néhányat rögtönzött divatbemutató keretében be is mutatunk a LOCHBERG TÁNCCSOPORT tagjainak közreműködésével. Ez alkalommal láthatja először a közönség azt az öt viselet darabot, melyek nemrégiben HEGEDŰSNÉ KUN ZSUZSA és VIZELI JUDIT jóvoltából kerültek a helytörténeti gyűjteménybe. Mint minden évben, most is kisorsoljuk a “SZEKRÉNYSZÉPSÉGVERSENY” szavazói közül az idei nyerteseket.

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota, 8200 Veszprém, Vár u. 29.

Rorschach Image kreatív foglalkozás

 2022. június 25. 17:00 – 20:00

Ki ne csepegtette volna már le az ünnepi asztalterítőt, aminek otthon általában senki sem örült. Itt azonban olyan lecsepegtetett foltok szemtanúi lehetünk, amelyek örömteli pillanatokat kínálnak mindenkinek. A foglalkozás két fő hívószó köré szerveződik: folt és szimmetria. Szimmetriából is a tükörszimmetria, amit szintén mindenki jól ismer. Egyrészt persze elég tükörbe nézni. Másrészt a szimmetria ott van mindenütt a minket körülvevő élő és élettelen természetben. A tükröződés pedig megnyilvánul a bolygóállások hatásától a vonzás törvényéig sok helyen. A résztvevők a foltokat és a szimmetriát izgalmas képek készítéséhez fogják használni, amelyek szintén tükröznek majd valamit, például a készítés örömteli pillanatait.

A programhoz folyamatosan lehet csatlakozni.

A foglalkozást vezeti: Környei Ágota múzeumpedagógus

Vezető kép: Horváth Péter Gyula

A FŐVÁROSI PROGRAMAJÁNLÓNKAT ITT OLVASHATOD!