Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Csodás napra ébredt hétfőn reggel Magyarország, ugyanis hazánk újabb Oscar- díjat zsebelt be. A 2016-os Saul fia győzelme után idén Deák Kristóf Mindenki című alkotása hozta el a szobrocskát vetélytársai elöl a rövidfilm kategóriában.

MTI/061.hu

A Mindenki az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját. A hollywoodi gálán résztvevő alkotói csapatnak a filmben nagy szerepet játszó Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa is szurkolt Budapesten. A gyerekek és a tanárok az iskola épületében kísérték figyelemmel az Oscar-díjátadót és ünnepelték a győzelmet.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. “Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – fogalmazott. (Ha te is megnéznéd az alkotó beszédét a gálán, akkor kattints IDE!)

Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ. Az összefogás erejéről szóló 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia, továbbá a rendező mellett Udvardy Anna producer és Csillag Mano vágó is részt vett a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett Oscar-díjátadón.

“Egy emberként ugrottunk fel, iszonyatosan örülünk a díjnak, nagyon büszkék vagyunk rá” – mondta Csillag Mano vágó a Duna televízió élő közvetítésében. Elmesélte, hogy a tervek szerint a stáb együtt ünnepel a gála után, részt vesznek a kormányzói bálon, és meghívást kaptak az egyik legfontosabb afterpartira, Elton John ünnepségére, amelyet a sztár az Oscar-nyertesek számára rendez minden évben. “Egy napunk marad, hogy feldolgozzuk az örömöt, és utazunk vissza Magyarországra” – fűzte hozzá. “Mélyebb történetről van szó, minthogy gyerekfilmnek tekintsük. Már a jelöléssel elindult az érdeklődés a nagy stúdióktól is” – mondta. 

A díjhoz Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán gratulált: “Wow! Két éven belül két Oscar-díj. Gratulálok Mindenkinek, aki részt vett az alkotásban” – olvasható a bejegyzésben, amelyben a kormányfő gratulációja angolul is elérhető.

De hatalmas volt az öröm a budapesti Bakáts téri iskolában is, ugyanis fent maradtak a filmben szereplő gyerekek, és megvárták a Mindenki Oscarját. Az, hogy örültek neki, nem kifejezés.

A videót a hvg.hu készítette.  

Vezető kép: zimbio.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •