Két ír építésznő, Yvonne Farrell és Shelley McNamara nyerte el idén a világ legrangosabb építőművészeti kitüntetését, a Pritzker-díjat.

MTI

A két nő együtt alapította az 1970-es években a Grafton Architects tervezőirodát, amelynek nevéhez számos díjnyertes épület fűződik. 2018-ban az ír építészpáros volt a kurátora a velencei építészeti biennálénak. Farrell és McNamara egyik legismertebb műve a milánói Bocconi Egyetem 2008-ban átadott új épülettömbje, amelyet a barcelonai World Architecture Festival zsűrije már átadása előtt Az év épülete a világban fődíjával tüntetett ki mint “mágikus föld alatti birodalmat”.

Yvonne Farrell és Shelley McNamara

A nagyközönség előtt kevésbé ismertek a 100 ezer dollárral járó elismerés első ír díjazottjai. A díjazottak nevét kedden nyilvánosságra hozó chicagói zsűri egyebek közt azt emelte ki, hogy felelősségteljesen bánnak a természeti környezettel.  Az építészetet úgy lehet körülírni, mint az egyik legösszetettebb és legfontosabb kulturális tevékenységet a földkerekségen – reagált a díjra a 69 éves Yvonne Farrell.

Képforrás: Architectural Digest