Két magyar fotográfus sorozatának is drukkolhatunk  a Sony World Photography Awards-on – derült ki február 28-án, a szervezők bejelentéséből. Gárdi Balázs és Hartyányi Norbert is a tíz legjobb közé került a Professzionális Sport kategóriában a világ egyik legelismertebb fényképész viadalában. 

061.hu

A szervezők közlése szerint idén csaknem  320 000 kép érkezett a világ szinte minden tájáról, ami 40 százalékkal több nevezést jelent a tavalyihoz képest. A nyertesek névsorát április 19-én hirdetik ki a londoni díjátadón, a döntősök munkáit pedig a nagyérdemű április 20.  és május 6. között nézheti meg a  londoni Somerset House-ban. 

A 061.hu az eredményhirdetés után elérte Hartyányi Norbertet, a többszörös Magyar Sajtófotó nyertes fényképészt, aki elmondta, hogy a Professzionális sport kategória TOP10-be a tavalyi, hazai rendezésű FINA világbajnokságon készült Tánc a levegőben című sorozatával került be. “Az óriás toronyugrókról készült fényképek készítésekor azt az érzést akartam kelteni, mintha lebegnének a versenyzők, épp ezért például az amúgy fenséges háttérnek számító Parlament is lemaradt a munkáimról. Szerettem volna elérni, hogy a figyelem kizárólag a versenyzőkön legyen. A sorozat összeállításánál egyszerre néztem a versenyző testtartását, az arckifejezését, szerettem volna megállítani a pillanatot azért, hogy a nézők érezzék, hogy bár könnyednek, táncszerűnek tűnik egy-egy ugrás, azért ez a veszélyes sport emberfeletti koncentrációt, precizitást és erőnlétet igényel.” A szabadúszóként dolgozó fotós lapunknak elmondta, hogy számára óriási megtiszteltetés már csak a döntőbe is bekerülni, hiszen nagy lehetőség ez a nemzetközi bemutatkozásra is.

A másik magyar döntős a többszörös Word Press Photo díjas Gárdi Balázs Buzkashi című sorozata. A címadó kifejezés egy hagyományos sportra utal, amit a közép-ázsiai országokban – pl. Afganisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán és Észak-Pakisztán területén – őshonos. Leginkább a lovas pólóhoz lehetne hasonlítani a sportágat, mivel a két csapat játékosai lovon ülnek, azonban nem labdával játszanak, hanem egy fejétől megfosztott kecskével vagy egy kisebb borjúval. A játék lényege, hogy a tetemet megragadják a játékosok, majd a pályán átlovagolva igyekszenek a gólvonal mögé juttatni a labdát. Baráti sportnak nem neveznénk a küzdelmet, amely a lovasoktól is rendkívüli erőnlétet követel. 

Mérkőzés Mazar-e-Sharif-ban perzsa újévkor. Fotó: Gárdi Balázs

Kiemelendő, hogy a verseny nyitott kategóriájában Radisics Milán drónról készült fotójával szerepel, míg az ajánlott képek között (a kategóriák legjobb 50 képe) Kégl Imre portréfotója található.

A fotóverseny minden évben a legjobb kortárs fotográfusok munkásságát ismeri el az előző évben készített képeik alapján, melyeket Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák Fókusz kategóriákban értékelnek. A beérkezett munkákat anonim módon zsűrizik nemzetközileg elismert szakemberek, akiket a World Photography Organisation nagy figyelemmel választ ki. 

Vezető kép: Hartyányi Norbert