Április 19-én és 20-án szervezi közös szakmai konferenciáját a szeptemberben indult komplex értékmentő és értékteremtő PajtaKult program és a Magyar Fesztivál Szövetség, Magyarország legnagyobb fesztiválszakmai szervezete. A Hagyományok Háza nemrég átadott, gyönyörűen felújított terei méltó és inspiratív közeget biztosítanak a szakmai programhoz, aminek fő kérdésköre az épített örökség és a kultúra kapcsolata, fesztiválok és kulturális események helyszínei a pajtától a palotáig. A kétnapos konferencia első napja mindenki előtt nyitott. A szakmai programra a Magyar Fesztivál Szövetség tagsága mellett szeretettel várják a pajtatulajdonosokat, fesztiválszervezőket, az épített örökség megőrzése és ápolása mellett elhivatott szakmai és laikus érdeklődőket egyaránt. 

061.hu

A konferencián az épületek kulturális funkcióban történő megújulásának nehézségeit és lehetőségeit járják körbe, elsősorban a későbbi használat szempontjai szerint. Építész, néprajzkutató, gasztronómiai szakember és a kultúra számtalan területének művelője között zajlik majd a diskurzus a fellépő művésztől a fesztiválszervezőn át az épületeket üzemeltető intézményvezetőkig és a kultúra működését finanszírozó és támogatásán keresztül azt alakító politikusokig. Beszélgetések lesznek a pajtákról, azok megújulásáról, a fesztiválok és az épített örökség kapcsolódásáról és a működés alapját adó pályázati lehetőségekről. A konferenciaprogram mellett gasztronómiai élményekben és közös hajókirándulásban is része lehet annak, aki csatlakozik a szakmai programhoz.

Az esemény első napján bemutatkozik a PajtaKult csapata; megismerhetjük a küldetésüket, a pajtákban és egyéb régi ipari épületekben rejlő lehetőségeket kulturális, közösségi, gasztronómiai és építészeti szempontból. Az érdeklődők a Magyar Fesztivál Szövetség aktualitásairól, kultúrpolitikáról, a régi terekben szerveződő fesztiválokról és a hozzájuk kapcsolódó pályázati lehetőségekről hallgathatnak beszélgetéseket.

Az eseményt a Magyar Fesztivál Szövetség, a PajtaKult és Fonó Budai Zeneház munkatársai közösen álmodták és valósítják meg a Hype stáb koordinációjával, a Hagyományok Háza által biztosított csodálatos helyszínen. Az első nap ízeiért Novotny Antal, a veresegyházi Katlan Tóni Kultúrkonyha megálmodója felel. A tartalmas napot egy közös hajókázással zárjuk a Dunán.

A konferencia második napján tartja tagjainak éves közgyűlését a Magyar Fesztivál Szövetség, ezzel párhuzamosan a PajtaKult programhoz kapcsolódva építészetről, illetve a magyarországi pajtákról lesz szó.

Szeptemberben indult és azóta mintegy 100 pajtát fog össze a Pajtakult komplex értékmentő és értékteremtő projektje, amely összefüggéseiben gondolkodik a hazánkban és a teljes Kárpát-medence területén levő pajtaépületek közösségi és kulturális hasznosításáról. A zenei szakemberek, művészek, építészek, kommunikációs szakértők által életre hívott Pajtakult összefogja mindazon törekvéseket és szintetizálja mindazon tapasztalatokat, amelyek ez irányban az elmúlt években egymástól függetlenül különböző helyszíneken elindultak.


A Pajtakult projektről szóló riportunkat alább láthatják:


„Az építészeti innováció magával hordozza, húzza, alakítja a közösségek mindennapjait is, a Pajtakult pedig előrevetíti azokat a jó megoldásokat, amelyek a közösségeket felszabadultabb, kulturáltabb együttléthez segíthetik, legyen az oktatás, szabadidő, kultúra vagy más közösségi találkozás.”