Eddig összesen 8,7 milliárd kilométert gyalogoltak vagy futottak az egész világon a “Pokémon go” játékosok a népszerű telefonos alkalmazást fejlesztő Niantic adatai alapján nyár óta, amikor a termék letölthetővé vált.

MTI

A december 7-én megállapított távolság több, mintha a felhasználók 200 ezerszer körbeutazták volna a Földet, útjuk közben pedig több mint 88 milliárd zsebszörnyet, vagyis pokémont kaptak el. A Google leányvállalata, a Niantic júliusban indította el a játékot. Azóta több mint 600 milliószor töltötték le az okostelefonokra, az aktív játékosok száma azonban nem ismeretes. A játékosnak az a dolga, hogy megtalálja és elkapja a pokémon nevű kis figurákat, melyek a telefon képernyőjén tűnnek fel, amikor az alkalmazás fut. A telefon kamerája segítségével akár a valós környezetben is felbukkanhatnak a kis szörnyek.

Azonban mikor már megörültünk volna, hogy végre itt egy „számítógépes játék”, ami az egészségünket szolgálja, megérkezett a cáfolat: A múlt héten az amerikai Harvard Egyetem közegészségügyi karának kutatói a játék egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban a Niantic adataival nem teljesen egybecsengő eredményekre jutottak. A tudósok szerint a pokémon gót játszók egyáltalán nem végeznek több testmozgást, mint a letöltés előtt: a játékosok egy csoportja az első héten csupán 955 lépéssel tett meg többet, mint a nem pokémonozó kontrollcsoport tagjai. A következő héten a tanulmány szerint a két csoport már majdnem ugyanannyi lépést gyalogolt csak.

kép:pokémon run