Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Kilencedik alkalommal jutalmazták Junior Prima Díjjal a legtehetségesebb fiatal magyar zeneművészeket. A tíz nyertes a rangos szakmai elismerésen túl idén is fejenként kétmillió forintot vehetett át a Müpában tartott gálaesten. A legfiatalabb kitüntetett idén a 12 éves Boros Mihály, a köztévé Virtuózok című tehetségkutató műsorának győztese.  

MAPET – 061.hu

A 2008-ban alapított díjat ezúttal is nemzetközileg elismert művészekből, szakemberekből álló rangos zsűri ítéli oda, így az elismerés bárhol a világon megállja a helyét – mondta Csiba Péter, a Junior Prima Díj zeneművészeti kategóriáját gondozó MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a csütörtöki díjátadón. A Müpában tartott gálaesten elismerésben részesült Baranyai Barnabás gordonkaművész, Boros Mihály zongoraművész, Brindás Barnabás harsonaművész, Csabay Domonkos zongoraművész, Erdélyi Dániel karmester, Homoki Gábor hegedűművész, Kocsis Krisztián zongoraművész, Rab Gyula tenor, Ránki Fülöp zongoraművész és Tornyai Péter zeneszerző.

Prima Junior 2016 díjátadó mvm 2016.10.28. Fotó: Horváth Péter Gyula

A díjazottak (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A mecénás vállalat vezetője elmondta, a cég új stratégiát hirdetett az idén, amelynek egyik kiemelt eleme a tehetségek támogatása, az innováció és a múlt értékein alapuló, jövőbe mutató értékteremtés. „A mostani díj stratégiánkat szinte szóról szóra lefordítja a zene nyelvére, amelynek megújulásához az ifjak nagyban hozzájárulnak: őket tekintjük a jövő megújuló energiaforrásainak” – hangsúlyozta.  

Prima Junior 2016 díjátadó mvm 2016.10.28. Fotó: Horváth Péter Gyula

Balázs János, Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A zsűrielnök Vigh Andrea, Liszt-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektora arról beszélt, hogy az ifjú tehetségek számára óriási kitörési lehetőség a díj, amely nélkül a „szárnybontogatás” is sokkal nehezebb lenne karrierjük kezdetén.  Megjegyezte, a zsűrinek idén is nehéz dolga volt a tíz művész kiválasztásában, mivel az ország bővelkedik a kiemelkedő fiatal zenei tehetségekben. A korábbi díjazottak közül többen ma már nemcsak a hazai zenei világ fontos szereplői, hanem a nemzetközi zenei élet nagyjai közé tartoznak. „A Junior Píma Díj már nem csupán kezdeményezés, hanem egy olyan sikertörténet, amely erősíti az országot, a kultúrát és azt a hitet, amellyel a Zeneakadémia mind a tradíció, mind az innováció terén a legtöbbet teheti a fiatalokért” – hangsúlyozta a zsűrielnök.

Mint mondta, a különleges tehetségek osztályának létrehozásával az egyetem azoknak a segítését is célul tűzte ki, akik már nagyon fiatalon kitűnnek a teljesítményükkel. Boros Mihály zongoraművészt, a köztévé Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutatójának nyertesét Vigh Andrea külön kiemelte, mint az idei Junior Prima Díj legifjabb kitüntetettjét.

Prima Junior 2016 díjátadó mvm 2016.10.28. Fotó: Horváth Péter Gyula

Boros Misi átveszi a díjat Csiba Pétertől (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A zsűri tagja volt Vigh Andrea mellett Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező és Balázs János, Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, valamint Rost Andrea Prima Primissima és Kossuth-díjas operaénekesnő.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima-díjak rendszerével, 2007 óta pedig önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. Az elismerésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Zrt. a zeneművészet, az Il Bacio Di Stile a népművészet, a Kavosz Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja. Az MVM gondozásában az elmúlt években kilencven tehetséges fiatal kapta meg a kimagasló teljesítményért járó díjat.

Vezető fotó: Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •