A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje nyitja a Budapesti Nyári Fesztivált ma Hilary Hahn amerikai hegedűvirtuóz fellépésével, Hamar Zsolt vezényletével a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

MTI

 A koncert programját a reformáció 500. évfordulója jegyében állították össze, így az esten Mendelssohn V. (Reformáció) szimfóniája, E-moll hegedűversenye, valamint Johann Sebastian Bach – Ottorino Respighi c-moll passacaglia és fúga című műve hangzik el. Az estet a Nemzeti Filharmonikusok tavaly elhunyt alapító-igazgatója, Kocsis Zoltán emlékének ajánlják.

A fesztivál a nyár további részére is fantasztikus programokat kínál,  George Gershwin Porgy és Bess című művét operakoncert formájában mutatják be amerikai énekesek a Magyar Állami Operaház zenekara és kórusa közreműködésével. Emlékeztetett: Gershwin kívánsága szerint az operát csak fekete bőrűek énekelhetik, így válogatott, 14 fős csapat érkezik Amerikából. A közönség nemcsak zenei, hanem vizuális élményben is részesül, ugyanis a mű cselekményét hatalmas kivetítőn követhetik, a látványt pedig a színpad fényfestése egészíti ki.

A Margitszigeten fellép még mások mellett Y’akoto német-ghánai származású soul énekesnő, az amerikai The Hot Sardines jazz-swing zenekar, a Béjart Ballet Lausanne Balett az életért című produkciójával, valamint műsorra tűzik a Doktor Zsivágó című musicalt is.  Folytatódik az Operagála világsztárokkal című sorozat, amelyben idén Ailyn Pérez amerikai szopránt, Gabriele Viviani olasz baritont és Ramé Lahaj albán tenort hallhatja a közönség. “Különleges dolog, hogy Budapestnek lehetősége van a világon ismert legjobb művészeket felsorakoztatni” – hangsúlyozta, hozzátéve: a fesztiválra a kultúra, a művészetek területéről a világ öt kontinenséről érkeznek külföldi együttesek és sztárok, új bemutatókkal is várva a közönséget. A Margitszigeti Víztorony műemlék épületében kiállítások, a Szent Margit-kolostorromoknál vasárnap délelőttönként gyermekelőadások várják az érdeklődőket.

Míg a Margitsziget főként a külföldi sztárfellépők és a zenés műfajok helyszíne, a Városmajori Szabadtéri Színpad a hazai vendégeket célozza meg színházi bemutatókkal, családi és zenés programokkal, koncertekkel, gyerekeknek szóló előadásokkal. Színpadra kerül Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor darabja, a Sztárcsinálók című rockopera, amelyet a Városmajori Szabadtéri Színpadon tekinthet meg a közönség. 

Több mint 100 estén mintegy száz programmal, a műfajok széles kínálatával – az operától a klasszikus zenei koncerteken és táncelőadásokon át a könnyűzenéig és a színházi produkciókig – várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztivál augusztus 30-ig a Margitszigeten és a Városmajorban.Az előadásokra való eljutást segíti a színházi hajójárat, amelyre a Vigadó, a Batthyány tér és a Szent István park kikötőkben lehet felszállni és a legkönnyebben eljutni a Margitszigetre, valamint sűrítetten járnak a BKV buszok az előadások előtt és után.

fotó:szeretlekmagyarorszag.hu