Purcell Szentivénéji álom-ihlette semi-operája nemcsak dzsezzbetétekkel tarkított, de első pillantásra azt hihetnénk, a Playboy szeptemberi számát fotózzák az Operaház színpadán. Megnyugtató, a lenyűgöző külcsínt (hasizmok!) hang-élmény is kíséri. Igazi nyári szórakoztatás: Purcell, film noir, és szól a jazz a Frairy Queen  pislákoló neonja alatt. Ma este még elcsíphető!

CSETE BORBÁLA – 061.hu

Az elmúlt öt évadhoz híven idén is barokk művel zár az Opera évada, egyben a Shakespeare-ciklust is zárja az utolsó 2015-16-os bemutató. Purcell A tündérkirálynő című semi-operáját azonban Almási-Tóth András rendező jelentősen gazdagítva vitte színpadra: a negyvenes évek városi magánya lett a szentivánéji erdő, fő találkozási pontként egy bárral, ahol mindig szól a jazz.  A film noir veszedelmes dívái pedig, ha kell, rendőr szeretővel szövetkezve férjet tesznek el láb alól, az alibi kedvéért lekötözve várják a szervek intézkedéseit. Vakítóan fehérszőke és bódító mélyvörös parókák, arany és bíbor fehérneműk,  és valóban kitűnő, hideg fényű képi világ keretezi Purcell árnyas éjbe hívó, andalító dallamait.

20160615_13

16-os karikát kapott az előadás, vannak is feldúltnak tűnő idősebb nézők, aki kicsörtetnek az előadás alatt, de összességében lelkesen,  a frissességet díjazó közönség mulatott a keddi előadáson. A saját boldogságát szeretőkben kereső femme fatale Baráth Emőke alakításában igazi opera noir főhősnő.  A Purcell korában szokásos táncbetéteket Fekete-Kovács Kornélék klasszikus dzsessz-számokkal helyettesítették Purcell-zenemotívumok alapján. A díszleteket tervező Sebastian Han forgószínpados-emelős megoldásai varázsdobozokként mutatják a kockákban, szűk sikátorokban kínlódó szereplőket: a férfiakat Fried Péter, Daragó Zoltán, Rab Gyula, Szappanos Tibor és vendégművészként a firenzei születésű basszbariton, Gianluca Margheri alakítja. 

Szemere Zita és Ducza Nóra, a két lány különösen derűs ellenpont-pillanatokat teremtenek: ahogyan masszívan leisszák magukat a kényszerűen megosztott üvegből az utcán, csitítva az arrajárókat, vigyázzák királynőjük álmát, vagy amint a kegyelet virágaival bombázzák a koporsóban szemlére tett férfiút. Reméljük, tudják, mi a ma esti kihagyhatatlan programjuk? Igazi szentivánéji csemege!