A könnyűzene és a pedagógusképzés lehetséges kapcsolódási pontjairól rendez fórumot 2023. február 7-én a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja. Az online is követhető esemény a tavalyi „Könnyű zenét vinni az iskolákba?” című fórum folytatásának tekinthető.

061.hu

Az ének-zene szakos tanárképzés helyzete és benne a popzene lehetséges helye, a könnyűzene megjelenése a nem énekszakos pedagógusok egyetemi képzésében, illetve a már gyakorló pedagógusok továbbképzésében a rockzene megjelenési lehetősége. Ezt a három témát járja körül a „Ki viszi át a popzenét?” című fórum három panelbeszélgetése. A Hangőr Egyesület közösségi oldalán majd élőben elérhető esemény, a Magnet Közösségi Házban személyesen is követhető lesz február 7-én 10 órától. A három panelbeszélgetést egy-egy gondolatébresztő előadás vezeti fel, és természetesen mindegyik diskurzus a nézők, a hallgatók felvetéseinek megvitatásával zárul.

„Nem várunk holnapig” című, az ének-zene szakos tanárképzés helyzetéről és jövőjéről szóló panelbeszélgetést Dr. Pintér Tünde Kornélia, a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet adjunktusának „Tanulói és tanári nézetek a zenetanulás és zenehallgatás megítéléséről” szóló előadása nyitja. A Rédl Ádám moderálta beszélgetés meghívottjai Baksa Péter, nagybőgő és basszusgitár művész, zenetanár, Koncsos Gergely, középiskolai ének-zene tanár, Dr. Nagy Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zenei Intézetének docense és Dr. Smuta Attila, a Zenetanárok Társaságának (ZETA) alelnöke, KRE főiskolai tanára.

A fórum második panelje fél tizenkettőtől a könnyűzene pedagógusképzésben való jelenlétét vizsgálja „Hogyan mondjuk el” címmel. Ezt a diskurzust Tóth Ákos, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet igazgatóhelyettesének előadása nyitja, ami a Debrecenben szeptembertől induló kortárs könnyűzenei alapképzést mutatja be. A Horváth Gergely moderálta beszélgetésben Dr. Barna Emília, docens, szociológus, populáriszene-kutató, Koncz Balázs, könnyűzenei menedzser, a Pécsi Tudományegyetemen működő Zenélő Egyetem (ZEN) programkoordinátora, Pleskonics András, nyugalmazott tanár, a SZTE rocktörténet kurzusának előadója és Dr. Lakatos Péter, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja vesznek majd részt.

A délután kettőkor kezdődő harmadik panel témája a könnyűzene lehetőségei a már gyakorló pedagógusok továbbképzésein. A „Nehéz arra menni” című beszélgetést Bodor-Eranus Eliza, a  winwinwin Kft. ügyvezetőjének „Járt utat járatlanért… – Könnyűzenei oktatási mintázatok” című előadása vezeti fel. Ezt követően pedig Gubáné Csánki Ágnes, köznevelési szakértővel, Márkus Tibor, a Lamantin Improvizációs Tábor művészeti vezetőjével, Rázsi Botond Miklós, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium intézményvezetőjével és Wirnhardt-Dobias Judit, pedagógussal Bajnai Zsolt, a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportjának vezetője, a fórum szervetője beszélget.

A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja által tavaly októberben rendezett „Könnyű zenét vinni az iskolákba?” című fórum egyik központi kérdése volt: mit kellene tenni ahhoz, hogy a könnyűzene legalább úgy lehessen jelen a közoktatásban, mint a sport, a képzőművészet vagy a komolyzene? Az előző fórumon sokféle válasz született, amelyek egy része ugyanabba az irányba mutatott: a pedagógusok, a pedagógusok képzése, segítése felé. Ez inspirálta az újabb fórum megszervezését, a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja ugyanis hisz abban, hogy a könnyűzene éppúgy segítheti a tanulást, mint ahogy a könnyűzenét használó iskolák és pedagógusok segíthetik a könnyűzene fejlődését. Ez a kölcsönhatás és egymásrautaltság azonban csak úgy válhat hasznossá, ha közös beszélgetések által elindul valamiféle közös gondolkodás. A Hangőr Egyesület ezért hívtuk életre a „Ki viszi át a popzenét?” című fórumot.