A Táncos a sötétben, a Dogville, az Antikrisztus, a Melankólia és A nimfomániás világhírű dán rendezőjének munkásságát feldolgozó kiállítás nyílik ősszel a dániai Odensében.

MTI

A megújulást hirdető Dogma95 mozgalom alapító tagját, aki a filmes nyelv és technika határait feszegeti alkotásaiban, a modern filmművészet eredeti, nagy hatású alkotójaként tartják számon. Az Odensében nyíló nagyszabású retrospektív kiállítás a filmes alkotói munkáját, látványvilágát, a művészetre gyakorolt hatását és az alkotásai keltette vitákat is felidézi. 

A kiállítás anyaga Lars von Trier Zentropa produkciós cégének segítségével készül, amely rendelkezésre bocsátja a filmes munkáival kapcsolatos archívumát. A látogatók a filmek storyboardjait, eredeti jelmezeit, kellékeit, zenéjét, a rendezővel készült interjúkat, fotókat, filmeket, posztereket és Trier kézírásos jegyzeteit is megtekinthetik.

A múzeum elképzelése szerint a gyűjteményt önmagában is magával ragadó, látványos díszletvilágban helyezik el a kiállítás tartalmára reflektálva. A tárlat tematikus fejezetekben tárgyalja majd a három évtizedet átfogó filmes életművet: felvázolja Trier képzeletvilágát, megszólal a filmek zenéje, a látogatók összetett képet kapnak az alkotó filmes módszereiről, amelyek a radikális kísérleti technikákig nyúlnak. A kiállítás szeptember végén nyílik meg Odensében, a Képzőművészet és Vizuális Kultúra Múzeumában.

fotó: Miriam Dalsgaard/Signature Reads