Forró nyári hétvégék, üres délelőttök és lopott délutánok a belvárosban. Mit tehet ilyenkor az ember? Strandra menni arra a néhány órára nem érdemes, a moziban már mindent láttunk és sörözni sem lehet mindig. Mit szólnának egy jó kiállításhoz? Kellemes hűvös tér és jobbnál jobb tematikák várnak, még csak a belvárost sem kell elhagynunk hozzá. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót, van gőzhajós, háborús fotós, polgárpukkasztós, vonatos, de még űrrepülős is. Összegyűjtöttünk néhány ígéretes kiállítást a pesti városközpontból, válogassanak kedvükre!

L.T. – 061.hu

Nemzeti Múzeum – Megmentett műkincsek
A Nemzeti Múzeumban immár hagyomány, hogy kiállítás nyílik a frissen végzett restaurátor hallgatók munkáiból. A látogatók évről évre nagy kedvvel követik nyomon, hogy miként lehet a szétesőben lévő, rossz állapotó műtárgyakat újjávarázsolni. Idén tizenhét frissen végzett restaurátor huszonhat munkáját – többek között egy újjávarázsolt kínai papíresernyőt, Körösfői-Kriesch Aladár egy festményét és a Budavári Palota freskótöredékét vonultatja fel a Megmentett műkincsek 2017 című kiállítás. Elképesztő végignézni, hogy apró, semmitmondó, jelentéktelen kis tárgyak milyen csodás emlékké válnak, ha szakavatott kezek közé kerülnek. Látható itt egy 18. száázadi paraván, egy 1898-as eozinmázas Zsolnay padlóváza, sőt egy 16. századi kárpit részlete is, amelyről a restaurálás közben  derült ki, hogy a trójai háború egyik jelenetét ábrázolja. Figyelemfelkeltő a 39 töredékből felépített üvegfallosz és tiszteletre méltó a kínai papíresernyő újjáélesztése is. A Megmentett Műkincsek kiállítás szeptember 3-ig látogatható a Nemzeti Múzeumban.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum – Annyi titkom maradt
A Sziget-Kék, a Tündér Lala, a Mézescsók Cerberusnak, vagy az imádott Abigél! Mind-mind nagyszerű könyvek, irodalmi alkotások, melyeket Szabó Magda neve köt össze. Az írónő 100 éve, 1917. október 5-én született, ez alkalomból rendezett egy kedves és szerethető kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum. „Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban.” – írta Szabó Magda. A PIM látogatói e titkok közé leshetnek be a kiállításon, ahol bemutatják az írói vénával megáldott szülők teremtette mesevilágot, továbbá Debrecen címerét a bárány motívummal, amely az életmű fontos szimbólumává vált. A szülők és a szülőváros mellett felvillan az írónő alma materének, a Dóczi Gimnáziumnak világa, tanárai, illetve áttűnésük az Abigél című regénybe. Abigél szelleme szinte megelevenedik a tárlaton, a látogatók rábízhatják kívánságaikat, akárcsak a regényben.

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Ludwig múzeum – Bűnbak képek Budapestnek
Július elején óriási érdeklődés mellett nyílt meg a Ludwig Múzeumban a világhírű művészpáros, Gilbert & George Bűnbak képek Budapestnek című kiállítása. Az ötven éve együtt dolgozó művészpáros fő témája a modern városi létezés, műveiken ők maguk szerepelnek, mint „élő szobrok”. A tabukat és művészi határokat feszegetve az aktuális társadalmi jelenségekről kommunikálnak műveikben. A Bűnbak képek a modern nyugati világot tárják elénk Gilbert & George szociológiai környezetén keresztül, feltérképezve a lakói együttélése és interakciói által keltett feszültségeket. A képeket különböző faji és társadalmi háttérrel rendelkező fiatalok népesítik be: elkendőzött muszlim nők, és persze Gilbert & George, olykor maguk is maszk mögé bújva, máskor bombaszerű palackokba bugyolálva tűnnek fel. Nem könnyű tematika, de nagyon elgondolkodtató és tanulságos kiállítás.

Fotó: Ludwig Múzeum

Földalatti Vasút Múzeum – Keréknyomok, külföldi közlekedési kitekintő
Kisebb és nagyobb gyermekek és gyereklelkű felnőttek is boldogan időznek majd a Földalatti Vasút Múzeum állandó és időszaki kiállításán. Láthatunk és kipróbálhatunk itt régi földalatti szerelvényeket, megnézhetjük a sok évtizeddel ezelőtti dokumentumokat és egyenruhát. Az állandó tárlat mellett most végigböngészhetjük a Keréknyomok – Külföldi közlekedési kitekintő című tárlata, amely október 31-ig látható a budapesti Földalatti Vasúti Múzeumban. 11 országból – Ausztráliából, Ausztriából, Brazíliából, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Belgiumból, Spanyolországból, Svédországból, Oroszországból és Németországból – láthatjuk régi korok letűnt tömegközlekedési emlékeit, összehasonlíthatjuk a modelleket, buszokat, villamosokat, metrókat, de még a megállót jelző táblákat és menetjegyeket is.

Fotó:bkv.hu

Komplex – Titanic
Néhány napja érkezett a fővárosba a világ talán legkedveltebb vándortárlata, a Titanic, amely Budapesten, a Király utca 26. szám alatt,a Komplexben látogatható. A tárlat mintegy 2300 négyzetméteres területén több száz eredeti műtárgyat – így például az utasok személyes tárgyait, ruháit, ékszereit, a szobák bútorait, távírót – tekinthetnek meg az érdeklődők, miközben különleges időutazás részeseivé válnak. A hullámsírban fekvő Titanic megtalálása után huszonöt évvel, 2010 augusztusában indult el a hajóroncs részletes feltérképezését szolgáló expedíció. Az akció sikeres volt: a virtuálisan „felszínre hozott” Titanic folyosói immár bejárhatók az interneten, illetve a kiállításon végignézhetők

Fotó: Titanic kiállítás

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – Robert Capa, a tudósító
Többször láthattunk már összegző kiállítást a világ leghíresebb magyar származású fotográfusa, Robert Capa munkáiból és életéről. Ezúttal egy minden eddiginél átfogóbb, az életmű esszenciáját bemutató kiállítás nyílt a fővárosi Capa Központban. A Robert Capa, a tudósító című kiállítás az életút egészének mintegy ötven képét tartalmazza, az első megbízások egyikeként készült Trockij beszédét megörökítő képtől egy, az indokínai háborúban exponált felvételig. Robert Capa sosem csak az esemény önmagában való megörökítését tartotta fontosnak, hanem az előzményekét és a következményekét csakúgy: egy háború sosem az első lövéssel kezdődik és nem is az utolsóval ér véget. A Capa központban látható fotográfiák nem csak a háborúk világát mutatják meg, hanem Robert Capa képként fennmaradt békés pillanatainak őrzői is.

Fotó: Capa Központ

Millenáris Park – Gateway To Space
Az óriási érdeklődésre való tekintettel kibővített verzióban idén nyáron visszatért Budapestre a Gateway To Space nemzetközi űrkiállítás, mely szeptember 11-ig látogatható a Millenáris Parkban. Több mint 3000 négyzetméternyi területen ismerhetjük meg az emberiség legnagyobb felfedezéseit, kezdve a korai álmodozóktól, akik elsőként építették meg saját űrrakétájukat, át az eseménydús 20. századon, amikor a Holdra szállásért folytatott űrversenyben küzdöttek meg egymással a nemzetek, egészen a naprendszer határának feltérképezéséig. Megnézhetjük a US Space and Rocket Center több száz darabból álló lenyűgöző gyűjteményét, a NASA különleges küldetései során használt szkafandereket, a felfedezések során begyűjtött holdkőzeteket, egy életnagyságú, igazi holdjárót, illetve a rakéták és űrkapszulák élethű mását.

Kép: Gateway To Space

Pesti Vígadó – történeti kiállítás
A Pesti Vigadó és elődje, a Redoute történetét bemutató kiállítás idén május 27-e óta várja az épület iránt érdeklődő látogatókat. A mai Vigadó elődje, a Pollack Mihály tervei alapján 1833-ban megnyíló Redoute a legmagasabb szintű kultúra központja volt, amely az 1848-49-es szabadságharc idején megsemmisült. Feszl Frigyes tervei alapján csak 1865-ben nyitotta meg újra kapuit a Vigadó, amely ma is jeles eseményeknek ad otthont, de 1867-ben itt tartották Ferenc József koronázási bankettjét is. Hangversenytermében megfordult Strauss, Liszt, Erkel, Wagner és Bartók, de fellépett többek közt Brahms, Saint-Saëns, Debussy, vezényel Bruno Walter és Herbert von Karajan. A most látható kiállítás az épület, s azon keresztül a magyar és egyetemes történelem, kultúra egy – egy jelentős eseményét eleveníti fel.

fotó:wikipedia.hu

Kossuth Gőzhajó – történeti kiállítás
A közel 100 esztendős Kossuth gőzhajó már önmagában is kiemelkedő muzeális értékkel bír, hiszen mára ez az egyetlen eredeti formájában fennmaradt termes személygőzös Magyarországon. Felmenni rá és végignézni a kiállított relikviákat pedig egy valóra vált álom lehet minden hajórajongó gyereknek és felnőttnek. Megtekinthető a hajó teljes egészében megmaradt gőzgépe és lapátkereke, sőt: még a hajó “szervokormánya”, a gőzműködtetésű kormányszerkezet is. A hajó fedélzetére látogató vendégeink kis képzelőerővel visszaléphetnek a magyar hajózás dicsőséges múltjába.  A Kossuth Gőzhajó étterem és múzeum a Vigadónál látogatható a pesti alsó rakparton.

fotó: bkv.hu

vezető kép:24.hu