Nagy Imre mártír miniszterelnököt mint magánembert mutatja be használati tárgyain keresztül a Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke, 60 év – 60 tárgy című kiállítás, amelyet hétfőn nyitottak meg a szabadkai Városi Múzeumban.

MTI

A tárlat Nagy Imre eddig be nem mutatott személyes tárgyait vonultatja fel, és ahogy Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a megnyitón kiemelte, a tárgyak által közelebb kerülhetünk az egykori miniszterelnökhöz, szinte olyanná válhat, mint egy személyes ismerős. Magyarázata szerint a tárgyak a huszadik század közepének hétköznapi polgári kultúrájából valók, bármelyikünk szüleinek lehetnek ilyen tárgyai, mégis minden tárgy képes beszélni a tulajdonosáról.

Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja arról beszélt, hogy Nagy Imre személye és szerepe ugyan ismert és sokat kutatott, a személyes használati tárgyak azonban betekintést engednek az egykori miniszterelnök fiatalkorába és hadifogságának éveibe is. A szeptember 30-ig látható kiállítást az 1956-os forradalom hatvanadik, valamint Nagy Imre születésének 120. évfordulója alkalmából rendezték, a tárlat megnyitójának napja pedig a mártír miniszterelnök 1958. június 16-i halálához kapcsolódik.