Mint ahogy arról a 061.hu tavaly ősszel beszámolt, a III. kerületben virágzik a közösségi kert mozgalom, ugyanis a békásmegyeri közösségi kert után az Óbudai Kulturális Központ kihasználatlan parkja új funkcióval bővül az önellátó mozgalom égisze alatt. 

061.HU

Augusztus 5-én hivatalosan is átadták a Zápor kertet,  a III. kerület harmadik közösségi kertjét, amely idén kezdte meg az első szezonját. A közösségi kert az Óbudai Kulturális Központ udvarán kapott helyet. A parkban található játszótér, fitneszpark és füves játszótér, amely kiegészült a közösségi kerttel, együtt egy érdekes multifunkciós teret alkotnak.

A kerületi önkormányzat a Városi Kertek Egyesülettével együttműködve a területen 26 ágyást alakított ki, amelyeket a környéken lakó családok művelnek. A kert a közeli Zápor utcáról kapta a nevét, a kertközösséget kisgyermekes családok és nyugdíjasok alkotják.  A Zápor kert a Városi Kertek Egyesület hetedik közösségi kertje Budapesten. Óbudán az Egyesülettel együttműködve már egy újabb kert előkészületei is megkezdődtek és remélhetőleg jövőre sikerül is megvalósítani az Amfikertet.

A zöldellő közösségi tér átadóján Bús Balázs, III. kerületi polgármester kiemelte számos olyan elemmel kívánják bővíteni a kertet, mint biciklitároló vagy áram, amelyet napelemek segítségével termelnének. 

Ide kattintva nézd végig, hogyan vált a kihasználatlan park csodás közösségi kertté. (Fotók: varosikertek.hu)

A 061.hu korábban megpróbált utánajárni annak, hogy hogyan lehet elhanyagolt földterületekből virágzó kiskerteket teremteni, és miként kovácsolódhat össze egy közösség palántanevelés közben?

FOTÓK: HORVÁTH PÉTER GYULA- 061.hu