Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Történelmi jelentőségű feladat előtt áll a hazai tájépítész szakma, hiszen a Városliget Zrt. által most meghirdetett – a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetsége által is támogatott – tájépítészeti pályázat egyszerre szolgálja a park 21. századi megújulását és a Liget történeti rehabilitációját. A mostaninál nagyobb és gondozottabb zöldfelület, több kikapcsolódási és sportolási lehetőség kialakítása, összességében pedig egy minden elemében megújult városi park megalkotása a célja a nyílt tervpályázatnak. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően így párhuzamosan épülnek új, világszínvonalú múzeumok, újulnak meg az itt lévő népszerű régi intézmények és gyarapodik a zöldfelület Európa egyik legrégebbi közparkjában, a Városligetben.

061.hu

A csaknem 200 éves Városliget az elmúlt évtizedekben egyre jobban lepusztult, növényállománya gondozatlanná vált, elöregedett, a közösségi, pihenési és sportolási lehetőségek beszűkültek, a hosszú ideje használaton kívüli, romos épületek, valamint a parkoló gépkocsik látványa pedig megszokottá vált a valaha Pest egyik legnépszerűbb közösségi helyszíneként működő parkban.

A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek is csak öt és fél százalékot foglalnak el a parkból: a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület a Ligetben. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően ez utóbbi, burkolt felületek egy részének visszaparkosítása révén növekszik majd 5 százalékkal, összesen 65 százalékra a Városliget zöldfelülete. A 21,5 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredménye alapján a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el és a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik majd birtokba a minden elemében megújult, zöldebb és vonzóbb Városligetet.

Az átfogó parkpályázat a zöldterület rehabilitációja, gyarapítása és a növényállomány védelme mellett nagy hangsúlyt fektet az új sétányok köztéri bútorok kialakítására, a régiek felújítására, új játszóterek és sportpályák, többek között egy 2 kilométeres kivilágított futókör kiépítésére, a Városligeti-tó rehabilitációjára, az akadálymentesítésre, valamint az új épületek és a park kapcsolatának megteremtésre is. Az elmúlt években számos szervezet, intézmény (iskolák, nyugdíjas otthonok), egyesület (pl. biciklisek, kutyások, zöldszervezetek, nagycsaládosok) és környékbeli lakos mondta el ötletét, javaslatát a Liget megújításáról. A pályázati kiírásban így számos olyan elem található, amely ezeknek a civil egyezetéseknek köszönhetően fogalmazódott meg a Városliget fejlesztése kapcsán.

 Egy ekkora léptékű és komplexitású tervpályázat történelmi lehetőséget kínál a táj- és kertépítészeti szakmának, amely – szakmai szervezetei útján – részt vesz a beérkező pályaművek elbírálásban. A 12 tagú bíráló bizottság tagjainak többsége tájépítész, a pályázat elbírálása és eredményhirdetése 2016 májusára várható.

 

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •