Felfedezők címmel nyílik meg csütörtökön a Budapest Art Mentor program első évének záró kiállítása, amelyen kilenc művész alkotásai láthatók az Ybl Budai Kreatív Házban.

MTI

A kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyek a klasszikus művészeti médiumok kereteit és határait feszegetve többek között a csillagászattal, a látás és érzékelés kérdéseivel, a tér alakításával, vagy a digitális képalkotással foglalkoznak. Sztefanu Marina az elfeledett Édenkertet rekonstruálja az Ybl Ház nagytermében, párba állítva Szakál Éva 21. századi, Browser című festménysorozatával. Orbán Előd a klasszikus kőszobrászat eszköztárát és megjelenési formáit tágítja, Gaál Kata nagyméretű alkotása pedig tudatosan ötvöz számos technikai megoldást. A kiállítóház pincehelyiségében Mátyási Péter, Ádám Zsófia és Hajas Katinka az emberi észlelés szintjeit járja körbe, Horváth Lóczi Judit pedig jól ismert geometrikus munkáin kívül először állítja ki kültéri szobrait.  

A Felfedezők nemcsak az embereket körülvevő változó világot, de a művészet és a tudomány viszonyát is be szeretné mutatni, így Szécsényi-Nagy Loránd installációja az égbolt különböző tudománytörténeti korokon átívelő feltérképezéseinek állít emléket. Az Együtt a Művészetért Egyesület által szervezett Budapest Art Mentor program célja, hogy tehetséges képzőművészeti alkotóknak adjon át olyan tudást, amely segít nekik a magyar és nemzetközi színtéren művészileg érvényesülni. Az adott területükön aktívan és sikeresen dolgozó előadók elméleti, de leginkább gyakorlati tudást adnak át a jelen művészeti világ szervezeteiről, működési struktúráiról, szereplőiről, érvényesülési modelljeiről és a karrierépítés elengedhetetlen eszközeiről. A személyes iránymutatást és lehetőségek feltérképezését a mentorokkal történő szoros és rendszeres egyéni munka jelenti.

A program oktatói között van Vékony Délia művészettörténész, Szép Károly pályázatíró, Szabó Barnabás közgazdász, Petrányi Zsolt művészettörténész, Olajos Anna művészeti tanácsadó, Molnár Annamária kurátor, Legeza Dénes szerzői jogász, Juhász Dóra kommunikációs szakértő, Iski Kocsis Tibor képzőművész, Deák Erika galériavezető, Berényi Konrád és Babanics Írisz online kommunikációs szakember, valamint Balogh Máté András kulturális PR-szakértő. A szeptember 23-ig látható kiállítás kurátora Ferenczy Bálint művészettörténész.