Kilencven év után először nyithattak ki az írországi ivók nagypénteken.

MTI

Egy – az eredeti, 1927-es tilalmat eltörlő – új szabályozásnak köszönhetően nagypénteken is fogadhatják a vendégeket az írországi csapszékek. A sörözők előtt már kora reggel tömeg várta a nyitást.

A helyi borkereskedők szövetsége üdvözölte a változtatást, amely szerinte 40 millió euró (mintegy 12,5 milliárd forint) többletbevétellel járhat. “A nagypénteki tilalom egy letűnt kor maradványa, és jogosan válik a történelem részévé” – mondta Padraig Cribben vezérigazgató. Cribben hangsúlyozta: a módosításnak köszönhetően a kocsmatulajdonosok választhatnak, hogy kinyitnak-e, ahogy “minden más üzlet is, amely sohasem volt hasonló tilalom szenvedő alanya”.

Az ivózár gyakran meglepte a húsvéti hosszú hétvégére Írországba látogató turistákat.

A szóban forgó 1927-es törvény betiltotta az alkoholos italok árusítását karácsonykor, nagypénteken és Szent Patrik napján. Az utóbbira vonatkozó korlátozást 1962-ben oldották fel.

A nagypénteki tilalom alól korábban is léteztek kivételek. A szállodák vendégeit, a levegőben, vasúton vagy tengeren utazókat, illetve a színházi előadások vagy sportesemények látogatóit kiszolgálhatták alkohollal.

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ. Írország több mint ötmilliós lakosságának túlnyomó része római katolikus vallású.