Kim Basinger amerikai filmcsillag pénteken mintegy száz állatvédővel együtt tiltakozott a dél-koreai parlament előtt a kutyahúsevés ellen.

MTI

A tiltakozást azért szervezték július 12-re, mert ez a három legmelegebb nap közül az egyik a hagyományos koreai naptár szerint. Sokan azért fogyasztanak ezeken a napokon kutyahúst és csirkéből főzött levest, mert úgy tartják, hogy az segít a meleg elviselésében. A másik két kánikulai nap július 22-re és augusztus 11-re esik.

“Ez egy hagyomány, de szemben áll az állatok jogaival” – mondta a színésznő. Basinger hangsúlyozta: “nem könnyekre, hanem cselekvésre van szükség”, hogy véget vessenek ennek a kegyetlen szokásnak. “Minden szenvedőn segíteni kell” – fűzte hozzá. A CARE állatvédő szervezet tüntetői számos olyan kutyát is magukkal vittek, amelyeket étkezési célra tenyésztettek, de kimenekítették őket a tenyésztőtelepekről. Az állatvédők évek óta próbálják elfogadtatni a kutyahúsevést tiltó törvényt. A kutyahúsevés egyébként egyre ritkább, a fiatalok körében már nem népszerű Dél-Koreában. Egy felmérés szerint tavaly a lakosság 80 százaléka nem evett kutyahúst.

A koreai kutyahússzövetség tagjai az állatvédők tüntetésének közelében egyidejűleg ellentüntetést tartottak, de nem történt atrocitás a két csoport között.

Fotó: cnn.com