Kína sokszínű kultúrája is bemutatkozik az április 8. és 24. között zajló Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF): Pekingből érkezik az Erkel Színházba a Kínában sokáig tiltott operának számító Turandot, a Müpában egy irodalmi bestseller, a The Moon Opera elevenedik meg, de lesz divatbemutató és szájorgonakoncert is.

MTI

 Puccini Turandot című operája különleges színrevitelben mutatkozik be április 19-én és 20-án az Erkel Színházban. A gyönyörű, rideg kínai hercegnőről szóló opera, amelynek komponálásakor a szerző autentikus ázsiai dallamokat is felhasznált, ezúttal a mese helyszínéről, Pekingből érkezik Budapestre. A Kínai Nemzeti Opera vendégjátéka már csak azért is igazi csemege, mert Kínában a Turandot sokáig be volt tiltva, úgy vélték, hogy rossz fényben mutatja be a kínai népet. Ma már Pekingben a Kínai Nemzeti Opera repertoárján tartja a művet, és ezt a produkciót hozzák el Budapestre. A tavaszi fesztiválon a Turandot ezúttal nemcsak témájában, hanem teljes színpadi kiállításában is autentikus lesz: a kínai karmester kínai szólistákat, zenekart és kórust irányít, a rendező, a látványért felelős alkotók is mind saját kultúrájuk hagyományait jelenítik meg a színpadon – írják a fesztivál sajtóközleményében.
 
Szintén pekingi művészek, a Vang Ja-pin (Wang Yabin) nevét viselő Yabin Studio előadásában lesz látható a kortárs kínai irodalom bestseller-szerzője, Pi Fej-jü kisregényének, a The Moon Operának a színpadi adaptációja. A novella elnyerte az Ázsiai Könyvdíjat, 2007-ben angolra, németre és franciára fordított változata világszerte átütő siker volt, film és televíziós sorozat is készült belőle. A történet centrumában egy színésznő áll, aki a Repülés a Holdra – a tradicionális kínai opera egyik alapműve – központi szerepének megformálására készül. A műből a modern táncművészet legjelentékenyebb koreográfus-táncosa, Vang Ja-pin készített lélegzetelállító előadást, amelyben a tradicionális kínai színház és a modern táncszínházi nyelv rendkívül hatásos ötvözetét teremtette meg. Az előadást a tavaszi fesztivál közönsége április 18-án és 19-én láthatja a Müpában.

A sanghaji származású Vu Vej szájorgonista nemcsak tradicionális dallamokat szólaltat meg, hanem különböző stílusok és műfajok ötvözésével a kortárs hangzást is bemutatja a négyezer éves, ősi múltra visszatekintő hangszer segítségével. Az egyedi ütéstechnikájú Horváth Kornéllal és a folyton kísérletező hegedűssel, Lantos Zoltánnal néhány évvel ezelőtt Kölnben koncerteztek együtt először. Találkozásukból a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező, újszerű zenei szövet jött létre – egy földrészeket átívelő világzenei produkció, amellyel Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége találkozhat április 23-án a Bálnában.

Manapság Kínában a legnagyobb divatházak legújabb kollekcióitól a tehetséges helyi tervezők aprólékos gonddal, kézzel varrt darabjain át egy-egy szubkultúra tipikus ruháiig szinte mindent megtalálhatunk – ezt a sokféleséget mutatja be április 23-án a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett divatnap A selyem útja címmel, amelyen fiatal és befutott kínai tervezők és a selyem magyar szerelmese, a 2009-es Sanghaji Divathét magyar nagykövete, Katti Zoób ruháit is megcsodálhatják az érdeklődők.