Tűz volt az újév első napjára virradó éjjel a németországi Krefeld állatkertjében, a lángokban több mint harminc állat pusztult el, köztük csimpánzok, orángutánok és két idősebb gorilla is – jelentették szerda délelőtt az észak-rajna-vesztfáliai város hatóságai.

MTI

A tűzben a krefeldi állatkert majomháza égett le teljes egészében. Az elpusztult állatok között repülő kutyák és madarak is vannak – mondta el egy szóvivő. A gorillák majomházzal szomszédos kifutója ugyanakkor épségben maradt.

A közelben lakók nem sokkal hajnali fél egy után riasztották a tűzoltókat, mire azonban a tűzoltók néhány perccel később a helyszínre értek, a majomház már teljesen egészében lángokban állt. Az állatkert vezetésének közleménye szerint a dolgozókat “sokkolta a szörnyű tragédia”. A Düsseldorf és Duisburg között fekvő Rajna menti város állatkertjének évente mintegy 400 ezer látogatója van. A majomházban nem volt tűzjelző berendezés.

A tűzeset előtt röviddel a helyiek égi lámpás vagy repülő kívánságlámpás néven is ismert mini hőlégballonokat láttak a környék légterében, az állatkert parkolójában pedig három ilyen, a tűzveszély miatt Németországban is tiltott eszközre bukkantak rendőrök.

A hatóságok első feltételezése szerint a majomházi tűzvészt az okozta, hogy egy vagy több lámpás beleütközött az épületbe vagy fenn is akadt rajta, és lángba borította – ismertették az állatkert vezetősége, a rendőrség és a krefeldi ügyészség közös tájékoztatóján. Gondatlan tűzokozás miatt indíthatnak eljárást, ha beigazolódik a gyanú.

A sajtótájékoztató után többen önként jelentkeztek a rendőrségen. Kihallgatták őket, a következő lépésben pedig ellenőrzik állításaikat, és tűzvizsgálati szakértő bevonásával nyomoznak tovább. Az eredményekről legkorábban csütörtökön számolhatnak be.

Három nő ellen indult vizsgálat

A sajtótájékoztató után három nő, egy hatvanéves anya és felnőtt lányai önként jelentkeztek a rendőrségen. Vallomásuk nyomán vizsgálat indult ellenük gondatlan tűzokozásért. A bűncselekmény miatt akár öt év szabadságvesztéssel sújthatják az elkövetőket.

A helyi bűnügyi rendőrség vezetője, Gerd Hoppmann elmondta, hogy a nők öt lámpást rendeltek interneten, és azt állították, nem tudták, hogy Németországban illegális a használatuk. A termékek csomagolásán sem hívta fel semmi a figyelmet, hogy tilos lenne használni őket Németországban.

Hoppmann hozzáfűzte, hogy a nők “teljesen normális emberek” benyomását keltették benne, akik “okosnak és készségesnek tűntek”, és szerinte bátor dolog volt tőlük, hogy jelentkeztek, és megkímélték a hatóságokat egy bonyolult nyomozástól. Mint megjegyezte, a nők félnek tőle, hogy megtorlás éri őket.

A kínai eredteű kívánságlámpások forgalmazása és használata Németország legtöbb tartomnyában 2009 óta tilos. A nyílt lángot hordozó mini hőlégballonokat korábban főleg rendezvényeken, ünnepségeken használták, a sötét égbolton nyújtott látvány miatt. A tiltást azért vezették be, mert a ballonban üzemelő nyílt láng a felemelkedés után teljességgel ellenőrizhetetlen, és a ballon repülés közben bármikor gyúlékony anyagba – például épületek tetőszerkezetébe – ütközhet és tüzet okozhat.