Kevesen gondolják a Budapest utcáit járók  között azt, hogy egy pillanat alatt bárki Indiana Jones-szá változhat, ugyanis a város számos pontján értékes kincslelőhelyek vannak. A budapesti bazárok felfedezéséhez nincs szükség kincsestérképre. Összeszedtünk nektek a 061.hu három kedvencét. A válogatásnál fontos szempont volt, hogy ne a közismert antik kereskedőket, ugyanis az elérhető ár és a minőség közös nevezőjét igyekeztünk keresni. 

C.N.- 061.hu

Kacabajka- Hollán Ernő utca 13.

A 13. kerület határán, Újlipótvárosban a rengetek antikos között bújik meg a Kacabajka, amely állandó garázs vásárként, önkiszolgáló bolhapiacként aposztrofálja magát. A üzletben lévő 200 polc minden centije felderítésre váró terület, ahol sok kedves régiség, old school csecse- becse, modern lakáskiegészítő és bútor is megbújik. Azok, akik már beleuntak a svéd bútoráruház otthon- dekorációiba, itt garantáltan találnak valami különleges tárgyat. Mindig akad egy-két retro váza, aranyozott képkeret, kézzel faragott faládika, faliszőnyeg, csipketerítő, amelyek a tulajdonos szerint jelenleg a legkeresettebb cikkek. Akik a régi játékok iránt éreznek vonzalmat, most bizony az ’50-es évek kedvelt lemezjátékai között keresgélhetnek. “A vásárlóim életkora 25 és 85 éves korosztály között mozog. A legtöbben csak nézelődni, turkálni térnek be, de gyakran jönnek gyűjtök is hozzám, akik képeslapokra, írógépekre vagy akár analóg fényképezőgépekre utaznak.”– meséli Lukács Gyula, tulajdonos.  

No gallery template found!

Fontos tudnivaló, hogy itt nem csak vásárlásra van lehetőség, hanem eladásra is. Egy- egy gardrób vagy padlás ürítés után bárki eladhatja holmijait (készpénzért, nem bizományba!), amennyiben az üzlettulajdonos szerint akadna rá vevő. 

Bazár Bizi- Dob utca 56

Igazi időutazásban lehet része annak, aki a hetedik kerületi bazárba belép. Az aprónak tűnő üzlet “gyomrába” érkezve a hely egyre inkább kitágul, köszönhetően a rejtett kis zegzugoknak, a galériaszintről nem is beszélve. Ebben az üzletben tömött, tematikusan sorokban várakoznak a csecsebecsék, mint például poharak, bögrék, tányérok, ékszerek. A felső szinten találhatók a festmények, a technikai eszközök, a konyhai edények és cipők is. “A legtöbb vásárlóm a 30-40 éves korosztályból származik, ők a ’80-as évek tárgyait keresik leginkább, hiszen akkor voltak gyerekek, és szívesen nosztalgiáznak egy-egy berendezési tárgyal vagy dekorációval. De rendszeresen betérnek a közeli színházak kellékesei is, akik nálam vásárolják meg a következő darab korhű kiegészítőit. A huszonéves albérletlakók is sokat kutatnak nálam egy- egy mókás konyhai szett vagy kisebb lábasok után”- jellemzi a Bazár Bizi sokszínű vásárlóközönségét Dinnyés Mária.

No gallery template found!

A tulajdonos hozzátette, hogy azok, akik több mindent vásárolnak automatikusan 10% kedvezményt kapnak, illetve aki behoz egy- két tárgyat, annak az értékét levásárolhatja, amennyiben Mária bevenné a boltjába.  

Garmada- Hun utca 4/b.

A viszonylag nagy alapterületű üzletet egyfajta fedett bolhapiacként működik. Ha nem sikerült jól a garázsvásárod, de hiszel a környezettudatos elvben, mely szerint másnak szüksége lehet arra, amit te kiszelektáltál, akkor bérelj polcot a Garmadában. Az árusítóhelyek heti 2.000.- Ft-tól is bérelhetők, az eladó által felcímkézett portékák pedig a jelenléted nélkül termelhetik a zsebpénzt. Az igényes használati holmik között órákig el lehet kotorászni, nincs kosz és rendetlenség, hisz a polctulajoknak is érdeke, hogy portékájuk rendben legyen. 

No gallery template found!

Muszáj hangsúlyozni, hogy jótékonyságot is komolyan veszi az üzlet, ugyanis egyedi módon támogatja a civil szervezeteket. Suhajda Endre, az egyik tulajdonos elmesélte, hogy több felületet biztosítanak a szervezeteknek, amelyek költségeik egy részét fedező, általuk nem használható adományok, pl. képek, könyvek, ruhák értékesítéséből jutnak bevételhez. “Idáig 4.066.040.- Ft-ot gyűjtöttünk össze olyan civil kezdeményezéseknek, mint például a Hátrányok Dacára Alapítvány, a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület vagy épp a Futrinka Egyesület.”

Fotók: Horváth Péter Gyula