Négyszáz éve elsüllyedt spanyol hajók több tucat műkincsét árverezték el csaknem 2 millió dollár (568 millió forint) értékben – jelentette be a New York-i Guernsey’s aukciósház csütörtökön.

MTI

A szerdai árverésen az egyik vitorlás, a Santa Margarita egy kétfülű aranykelyhe bizonyult a legértékesebbnek, 413 ezer dollárt hozott, testvérhajóján, a Nuestra Senora de Atochán talált aranyláncért 75 ezer dollárt adtak. Egy gazdagon mintázott, perui és spanyol eredetű aranykanál 62 ezer dollárért kelt el. A vevők kilétét nem hozta nyilvánosságra az aukciósház.

Az árverésen 40 műtárgyat kínáltak eladásra, melyeket az 1998-ban elhunyt Mel Fisher kincsvadász évtizedekkel ezelőtt hozott fel a roncsokból, amelyekben 40 tonna ezüstre és aranyra, kolumbiai smaragdra és több mint ezer ezüstrúdra bukkant. Az Újvilág kincseivel megrakott, Spanyolország felé tartó vitorlásokat hurrikán süllyesztette el 1622-ben a Florida Keys szigetcsoport közelében. A Nuestra Senora de Atochán 265-en utaztak, csupán öten élték túl a hajótörést. A roncsokat 15 év kutatás után 1985-ben fedezte fel Fisher, az árverést a 30. évfordulóra időzítették.