Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Szombaton adták át a 3. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) szakmai és közönségdíjait az Olasz Kultúrintézetben.

MTI

A nemzetközi dokumentumfilm fesztivál szervezői az egészestés versenyfilmeket idén három szekcióba válogatták, amelyek a Mert ő normális, Mert miénk a hatalom, Mert enyém is a titok címet kapták. A Mert rövidek is vannak szekcióban pedig a rövidfilmek versengtek a díjért. Minden versenyszekció díjáról külön nemzetközi zsűri döntött. Ezen kívül a közönség és egy nyugdíjasokból, valamint egy diákokból álló zsűri is odaítélte díját.

A szervezők közleménye szerint a Mert ő is normális szekció díját a Természetesen rendellenes című dán film kapta, amelyet Christian Sonderby Jepsen rendezett. Különdíjjal ismerték el a norvég Magnus című dokumentumfilmet, amely Magnus Carlsen sakkvilágbajnokról készült. A Mert miénk is a hatalom szekció győztese az Észak-Koreában forgatott A nap árnyékában című alkotás lett. A diktatúra propagandagépezetét bemutató filmet az orosz Vitalij Manszki készítette. A szekció különdíját Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című munkája nyerte el, amely az Afrikából lélekvesztőkön Lampedusa partjaihoz érkező menekültáradatról szól.

A Mert enyém is a titok versenyprogram győztese az Egyre közelebb című brit dokumentumfilm lett, a különdíjat pedig a Samuel a felhők fölött című alkotásnak ítélték oda. A Mert rövidek is vannak mezőnyéből a Nem vagyok idevalósi győzött, Az azonosítatlanok különdíjban részesült. A közönségdíjat a Kedves emberek című svéd film kapta. A produkció egy svéd városba érkezett szomáliai menekültekről szól, akikből egy helyi vállalkozó hokicsapatot farag, Szomália első jéghokicsapatát. A nyugdíjas zsűri szintén a Természetesen rendellenes című filmet tüntette ki díjával. A diákzsűri pedig a Mesés élet című amerikai produkciót.

A 3. BIDF díjnyertes filmjeit vasárnap a fesztivál két helyszínén, a Premier Kultcaféban és az Ódry Színpadon láthatja ismét a közönség.

Fotó: film.elte.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •