Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 3
 •  
  3
  Shares

Ha bemerészkedik a néző A szicílai kísértettörténet című olasz film sötét erdejébe, pillanatok alatt hősünk, Luna (Julia Jedlikowska) rejtelmes fantáziavilágban találja magát. Szerelmi bánatában benne van mindannyiunk első szerelmi csalódásának fájdalma.

B.É. – 061.hu

A tavalyi cannes-i fesztivál egyik legjobban várt filmje egy igaz történet feldolgozása, A Szicíliai kísértettörténet volt. 2017-ben a Kritikusok Hete szekciójának nyitófilmje számos nemzetközi díj, többek között a Mahindra Global Filmmaking Award nyertese is lett. A dráma két kamasz bimbózó szerelmét írja körül, amiben egyik percről a másikra a fiatalok romantikus világa horrorisztikus rémmese lesz. A történet az olasz maffia által 1993-ban elrabolt és több éven át fogvatartott Giuseppe Di Matteo drámáját meséli el eszelősen szerelmes barátnője szemén keresztül. Giuseppére édesapja, az egykori maffiatag örökségként rabságot és szenvedést hagy. A fiú elrablása csak a történet felkavaró keretét adja meg, a kamera fókuszában Luna, a szerelmét megmenteni akaró fiatal lány áll. 

Szóval, a kamasz Luna halálosan szerelmes lesz osztálytársába, Giuseppe-be, és hamar kiderül, hogy a srác is fülig szerelmes a lányba. Idáig minden rendben is lennénk, azonban Lunát édesanyja vasszigorral tiltja osztálytársától, mert a fiú családjáról sötét pletykák terjedtek el. A titkos randevúk és az első csókjuk után a fiú nyomtalanul eltűnik, és Luna egyre kétségbeesettebben kezdi keresni a kisváros mellett húzódó elvarázsolt erdőben. Kiderül, hogy a fiú családjáról keringő történetek nem pletykák, hiszen Giuseppe édesapja tagja volt az olasz maffiának. Lunának viszont csak egyetlen célja van: megtalálni szerelmét, bárhol is legyen. A mesebeli rengetegben – ahova Giuseppét keresve nap mint nap visszajár -, fantáziájának lidércei épp úgy jelen vannak, mint a maffia gyilkos hálózata.

Az olasz dráma afféle coming of age történet, ami megmutatja Luna testi és lelki érését. Reménytelenül keresi szerelmét, nem akarja elfogadni, hogy Giuseppe többé már nem lehet vele, így az első nagy szerelem azonnal magával hozza a nagy csalódást is. Az egyre több iskolai konfliktus és a szüleivel való konfrontációk is kikezdik az érzékeny kamasz világát, aki még a menstruációt is krízisként éli meg. Luna nem tudja feldolgozni az őt érő változásokat, ezért misztikus álomvilágába menekül, ahol találkozhat a szerelmével. A  nyomasztóan lassú történetmeséléssel a rendező talán a fogvatartott fiú időérzékelését akarta megmutatni. A romantikus panoráma mellett a Szicíliai kísértettörténet igen fontos társadalmi problémákkal is foglalkozik, például az olasz társadalom szövetét mélyen átjáró szervezett bűnözéssel és korrupcióval, ami legalább olyan kiábrándító mint egy kamaszkori szerelmi csalódás.

A szicílai kísértettörténet
olasz film
szereplők: Julia Jedlikowska, Corinne Musallari, Vincenzo Amato
rendezte: Antonio Piazza, Fabio Grassadonia
bemutató: május 10.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 3
 •  
  3
  Shares