Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A hazai piacvezető apróhirdetési oldal tavaly már szigorított, április 8-tól pedig folyamatosan és végleg törli az állatszaporítók hirdetéseit, amelyekben pénzért árulnak állatokat olyan hirdetők, akik tenyésztői tevékenységüket nem tudják hiteles dokumentációval igazolni. A kitiltással a Jófogás fel szeretné hívni a figyelmet a szaporítók tevékenységének következményeire, míg az állatmenhelyek számára biztosított ingyenes felülettel az örökbefogadásra biztatja a potenciális gazdikat. 

061.hu

Gyakran esik állatszaporítók áldozatául egy-egy kutya vagy macska, amely következtében a folyamatos fedeztetések során újabb és újabb kisállatok születnek. Ez gyakran genetikai rendellenességekhez, ezáltal pedig fiatal korban jelentkező, akár halálos kimenetelű betegségekhez vezet. Az állatszaporítást ugyan nem tiltja egyértelmű jogszabály, azonban az állat szükségtelen bántalmazása, illetve az öröklődő betegségben szenvedő állategyed tenyésztése, szaporítása állatkínzásnak minősül, amely a legtöbb szaporító általános tevékenységét lefedi.

A Jófogás fontos feladatának tartja a figyelemfelkeltést és a szemléletformálást, valamint a jelenlegi és leendő állattulajdonosok edukációját, oldaláról ezért a tavalyi ÁSZF-szigorítást követően, 2020. április 8-tól folyamatosan és végleg törli azokat a hirdetéseket, amelyekben pénzért árulnak állatokat olyan hirdetők, akik tenyésztői tevékenységüket nem tudják hiteles dokumentációval igazolni.

„Sajnos sok szaporító próbál védtelen kisállatok kínzásából megélni, ami ahhoz vezet, hogy genetikai rendellenességekkel született állatok tömegei kerülnek ki a világba. Amikor ezek az állatok betegek lesznek és a gazdik számára problémássá válnak, sokszor megválnak tőlük és az amúgy is túlterhelt menhelyeken kötnek ki”

– mondja Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője hozzátéve, egyértelműen látható, hogy a szigorítás óta kimagaslóan megugrott az ingyen örökbefogadható kisállatok aránya.

Forrás: vg.hu, player.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •