A turisták biztonsága és a műemlékek védelme érdekében kitiltották a távirányított, légi felvételeket készítő drónokat a kambodzsai Angkor régészeti parkból.

MTI

A tilalomról szóló rendeletet a közelmúltban írta alá az angkori műemlékegyüttest gondozó kambodzsai hatóság vezérigazgatója, Szum Map. “A tiltással a hazai és külföldi turisták biztonságát szeretnénk garantálni, emellett meg akarjuk előzni, hogy az ősi templomokban bármilyen kár essen, továbbá fenn akarjuk tartani a rendet és biztonságot a templomoknál” – indokolta meg a lépést szerdán a hivatal igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy a rendelkezés megsértőit figyelmeztetik, valamint elkobozzák a drónjukat. Közölte, hogy indokolt esetben a drónos felvételekhez engedélyt kell kérni a hivataltól.

angkor-wat-xlarge

A királyság legnépszerűbb idegenforgalmi látványosságát, az angkori régészeti helyszínt 1992-ben vették fel az UNESCO világörökségi listájára. A hivatalos statisztika szerint szeptember végéig idén 1,56 millió külföldi turista látogatott el Angkorba, a belépőkből több mint 44 millió dollár (12,8 milliárd forint) folyt be. Tavaly februárban a kambodzsai fővárosból, Phnompenből is kitiltották a drónokat, miután egy német turista videót készített drónos kamerájával a királyi palota fölött, amikor király anyja éppen a napi testedzését végezte.

Fotók: newperspectives-asia.com