Páratlanul jó állapotban fennmaradt Artemisz- és Apollón-szobrokra bukkantak a Kréta északnyugati részén fekvő Haniában lévő Aptera régészeti lelőhelyen.

MTI

 A két kisméretű szobor magassága mintegy 54 centiméter. A Hold és a vadászat istennőjének, a nők és a gyermekek védelmezőjének szobrát rézből munkálták meg, ikertestvére, Apollón szobra márványból készült – adta hírül a Greek reporter görög napilap honlapja. A görög istennő egyben a krétai Aptera védelmezője is volt. Kiváló állapotú szobra, amely egy négyzet alakú réztalapzaton áll, Artemiszt rövid, légies tunikában ábrázolja, amint éppen kilőni akarja nyilát. A görög lap szerint az istennő szemének írisze hangsúlyozására felhasznált fehér anyag látványosan jó állapotban maradt fenn.

A görög mitológiában ikertestvére Apollón szobra egyszerűbb, teljes ellentéte a védelmező istennő energikus képmásának. A szobor ugyanakkor csodálatos művészi kivitelezés, készítője a vörös színt is felhasználta – olvasható a honlapon, amely közzétette a szobrokról készült felvételeket is. Szakemberek szerint valószínű, hogy mindkét szobrot valamelyik Krétán kívüli művészeti központból szállították a görög szigetre azzal a céllal, hogy egy római kori luxusrezidencia oltárát díszítsék. Az első becslések szerint mindkét szobor a késő első században, a második század kezdetén készülhetett.