Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Összesen 16 aranyéremmel tértek haza a magyar borok a franciaországi nemzetközi Challenge du Vin borversenyről.

Jól szerepeltek a magyar borok a bordeaux-i Challenge du Vin borversenyen. A vörösborok királykategóriájában, azaz a 20 euró (6200 forint) fölötti borok között kiosztott 25 aranyérem közül hatot hozott el magyar bor, ez a siker pedig példanélküli.

A magyar borok összesen 16 arany, 13 ezüst és 13 bronzérmet szereztek, ami nemzetközi összehasonlításban is kiváló eredmény: ennél jobban csak maguk a franciák szerepeltek. A 16 aranyból 6 a 20 eurónál drágább borok kategóriájában született, ennél följebb már csak a több száz eurós csúcsborok találhatók, ahol magyar bor nincs is forgalomban sem idehaza, sem külföldön.

A királykategória hat aranyérméből kettőt (és egy ezüstöt) az egri Petrény Pincészet hozott el. “A mi szempontunkból az előrelépés kulcsa Lengyelország volt” – mondta Petrény Attila, aki szerint Lengyelországban nagy és kifinomult a borpiac, de nincs hazai vörösboruk. A borász szerint a 2000-es évek elején még sok magyar borászat lenézte a lengyel piacot és az ottani közízlést, de ők folyamatosan exportáltak Lengyelországba, ebből pedig sokat tanultak. “Ez segített hozzá, hogy később Franciaországban is megméressük magunkat, holott az már elég drága mulatság” – mondja a borász, aki szerint minden borvidék kezdi megtalálni az egyedi magyar stílust.

Eger a kékfrankos-házasításokkal és a hárslevelűvel kísérletezik sikerrel, Villány a cabernet franc hazája, Szekszárd a kadarka házasításaival tör előre, Tokaj pedig a furmintból hozza ki a legtöbbet.

A Petrény pincészet mellett a szintén egri Thummerer pincészet is 2 aranyérmet nyert a versenyen egy bronzzal együtt, míg a szekszárdi Mészáros Pincészet két aranyat és egy ezüstöüt nyert.

Az egri borok összesen 8 aranyérmet hoztak el, a tokajiak 3-at, a szekszárdiak a már említett 2-t, de szintén aranyat nyert a balaton-csopaki borvidékről származó két bor, illetve egy kunsági is. A Challenge du Vin Franciaország legnagyobb és a világ egyik legnagyobb seregszemléje.

Forrás: hvg.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •