Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Vinylen is megjelent a walesi Stereophonics tíz évvel ezelőtt CD-n publikált válogatáslemeze, a Decade in the Sun: Best of Stereophonics című emlékkönyv, ami természetesen a csapat legnagyobb slágereit sorolja fel, tetszetős sorrendben. És persze szimpatikus csomagolásban, ami remekül megidézi a kétezres évek elejének jellegzetes, a rockmagazinok tipográfiai trendjét, így akkor is mond valamit a kétezres évek elejéről, ha éppen fel sem rakjuk, csak szobadísznek használjuk.

PZL – 061.hu

Kelly Jones zenekarának ajánlata természetesen ennél ambíciózusabb, húsz dallal idézik meg a nagy időket, amikor úgy voltak a brit popzene első vonalában, hogy nem robbantottak ki popforradalmat, maximum a kasszákat. Mert a nagy brit forradalomban inkább csak szemlélők voltak, egészen addig míg a V2 Recordhoz szerződtek, és onnan már célba is tudták juttatni a slágereiket. Például a válogatás nyitódalát 2005-ös Language. Sex. Violence. Other? albumról a Dakotát. A Stereophonics tagjai igazi rockfazonok, mintha csak egy manga képregényben próbálta volna felrakni egy japán tinédzset a tökéletes rockbandát, másrészt pedig kétségtelen, hogy Kelly Jones hangja hasonlít Liam Galagheréhez, de erről nem tehet. Másrészt a zene sem olyan, mint a Beatlest nyúló Oasis produkciója.

Szóval, a rock and roll cirkuszban az a lényeg, hogy összejön-e a varázslat, és előjön a nyuszi a cilinderből. Nos, a nyuszikkal tele a cilinder, azaz a varázslat működik. Igaz, nincs kötéltánc, azaz inkább biztonsági játék van, de olyan áramvonalas, jól kidolgozott és szerethető az egész, hogy végül is nem marad hiányérzetünk. A lemez kockázatmentes topslágerekkel teli indie-pop válogatás, amely nem tartja a kronológiát. A Language. Sex. Violence. Other? című 2005-ös albumról itt a már említetett Dakota, a Superman, a Devil, alulreprezentált a 2003-as You Gotta Go There to Come Back, amelyről csak a Maybe Tomorrow-ot válogatták be, illetve szintén mostohán bántak a 2007-es Pull the Pinnel.

Erről az It Means Nothing került fel, míg a 2001-es Just Enough Education to Perform-ról viszont halljuk a Mr.Writer a Step on My Old Size, a Vegas Two Times és a Handbags and Gladrags című számokat. Az 1999-es Performance and Cocktailsről itt a The Bartender and the Thief, a Just Looking , a Pick a Part That’s New és a I Wouldn’t Believe Your Radio…. Nyilvánvaló, hogy a Stereophonics tagjai nem voltak forradalmárok, viszont a forradalmak elmúltával remekül megénekelték a nagy időket.  

Stereophonics
Decade in the Sun: Best of Stereophonics
Universal
20 szám 72 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •