Kizárta Bill Cosby komikust és Roman Polanski rendezőt az amerikai filmakadémia, mert megsértették a szervezet magatartási kódexét.

MTI

Az Oscar-díjat odaítélő Mozgóképművészeti és -tudományi Akadémia (AMPAS) igazgatósága kedd este szavazott a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai kizárásáról. A szavazás eredményét csütörtökön jelentették be.

Bill Cosbyt, a 80 éves komikust a múlt héten találta bűnösnek egy bíróság gyógyszerekkel elkábítás és nemi erőszak vádjában, a televíziós sorozatok első fekete sztárját életfogytiglanra ítélték. Roman Polanski már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból.

Harvey Weinsteint, a sok színésznő által szexuális zaklatással vádolt producert már októberben kizárta a filmakadémia.

Az amerikai filmakadémia 91 éves történetében korábban egyszer fordult elő, hogy kizártak valakit a tagok közül. 2004-ben Carmine Caridi karakterszínész tagságát vonták vissza, mivel barátjának bizalmas filmelőzeteseket adott át, amelyek aztán kiszivárogtak az internetre.

A kizárásról hírt adó csütörtöki közlemény hangsúlyozza, a filmakadémia elvárja tagjaitól, hogy tartsák be erkölcsi normáit, amelyek az emberi méltóság tiszteletben tartásán alapulnak.