Juhász Anna irodalmár Hatlépés címmel indított Szentendrén nemrég új programsorozatot, amelynek fókuszába ezúttal Kmetty János alakja kerül. A következő est témája az örök kereső, az örökös úton lévő festőművész, a cézanne-i hagyományok folytatója, az első magyar kubista bemutatása lesz április 13-án, a Ferenczy Múzeumban.

061.hu

Karinthy Frigyes Láncszemek című novellájából tudjuk, hogy legfeljebb hat lépéssel bárki elérhető a Földön. A Ferenczy Múzeum legújabb programsorozata a szépirodalom barátainak szól, ám azzal a szándékkal, hogy a résztvevők – néhány lépés megtételével – a képzőművészethez is eljuthassanak. A Hatlépés irodalmi szalon házigazdája a népszerű irodalmár, Juhász Anna a sorozat ötödik „lépésében” Bodonyi Emőkével, a felújított Kmetty Múzeumban látható Kmetty János – Az örök kereső című új, állandó kiállítás kurátorával beszélget, vendégei Gryllus Dorka és Csőre Gábor színművészek, valamint Táborszky Bence trombitaművész lesznek.

Az Úton című est látogatói megismerhetik Kmetty alakját, megtudhatják, hogy milyen alapvető művészeti kérdések foglalkoztatták, mennyire volt zárkózott és szemérmes ember, valamint választ kapnak arra is, miképpen kapcsolódott össze az alkotó sorsa Kassák Lajossal, Füst Milánnal és Nagy Lászlóval, akiről kevesen tudják, hogy a kubizmus hazai úttörőjének növendékeként festőnek készült. Kmetty ugyanis 1946-tól a Képzőművészeti Főiskola tanára volt, Nagy mellett Kondor Béla is tanítványa lett, akikhez életre szóló barátság fűzte Kmetty János nem mindennapi egyénisége a naplók, emlékezések és versek révén elevenedik meg április 13-án 18 órakor, a szentendrei Ferenczy Múzeumban – írják a szervezők.

A Kmetty János tárlat 18 óráig látogatható a Kmetty Múzeumban (Szentendre, Fő tér 21.). A Juhász Anna vezette estre a belépőjegy 1000 forint, a program résztvevői a kiállításra aznap 700 forintos kedvezményes belépőjegyet válthatnak. A programra ezen az oldalon regisztrálhatnak az érdeklődők, a Juhász Annával korábban készített interjúnkat pedig ITT olvashatják.

Vezető fotó: Horváth Péter Gyula