Szerdán jelentették be, hogy a 12. évaddal véget ér az Agymenők című sorozat. A hatalmas sikerű sitcom 2007-ben indult, több mint 18 millió nézőt hozott epizódonként, 46 Emmy-jelöléséből hetet váltott díjra. Az utolsó évad szeptember 24-én kezdődik, az utolsó epizódot 2019 májusában láthatja a közönség. Most összeszedtünk 10+1 érdekességet a kultikus sorozatról, és a legjobb jelenetekből is mazsolázunk.

MM – 061.hu

1. A két főszereplő – Sheldon Cooper (Jim Parsons) és Leonard Hofstadter (Johnny Galecki) a néhai tévés producerről, Sheldon Leonardról kapták a nevüket.

2. Az Amy Farrah Fowler-t alakító színésznő, Mayim Bialik a sorozat indulásával egy időben, 2008-ban a való életben is letette neurológiai doktoriját. Éppen ez vezetett ahhoz, hogy karaktere is ezen a területen helyezkedett el.

3. 2016 nyara és 2017 nyara között Jim Parsons volt a legtöbbet kereső tévészínész 27,5 millió dollárral (tavaly 25,5 milliót zsebelt be), őt egymillióval lemaradva követte három sorozatbeli szereplőtársa, Johnny Galecki (26,5 millió), valamit Kaley Couco és Simon Helberg 26-26 millióval. A The Big Bang Theory színészei közül az első tízbe Kunal Nayyar is bejutott.

https://www.youtube.com/watch?v=7ZoTPHLRSwU

4. Johnny Galeckit eredetileg Sheldon szerepére kérték fel, de úgy érezte, jobban állna neki Leonard karaktere.

5. David Saltzberg, fizika és csillagászat professzor a felvételek előtt ellenőrzi, hogy minden rendben van-e a képletekkel, elméletekkel, és a táblákra felfirkált egyenleteket is kijavítja.

6. Habár Sheldon Cooper óriási Star Trek rajongó, az őt alakító Jim Parsons egy részt sem látott a sorozatból. Ahogy a Ki vagy, doki?-ból sem.

7. A Pennyt alakító Kaley Cuoco 2010-ben a CBS egyik műsorában elárulta, hogy Johnny Galeckivel két évig egy párt alkottak a sorozat indulása előtt.

8. A képregénybolt tulajdonost, Stuart Bloom-ot alakító Kevin Sussman egy képregényboltban dolgozott, mielőtt színész lett.

9. A szereplők megtanultak hangszeren játszani a show kedvéért. Amy (Mayim Bialik) hárfán, Sheldon (Jim Parsons) tereminen, Leonard (Johnny Galecki) csellón, Howard (Simon Helberg) pedig profi zongorista.

10. Amy (Mayim Bialik) lakásának a száma: 314, ez a Pi értékére, a 3,14-re utal.

+1. Több magyar vonatkozása is van a sorozatnak: pár budapesti gamer elhívja Penny-t játszani (2×03); szerepel a sitcomban az Eötvös University Campus, Budapest, Hungary (2×04); egyszer Sheldon örökbe fogad több macskát, egyiküket Teller Edéről nevezi el (4×03); Sheldon megemlíti Rubik Ernőt, akit szívesen elhívna Penny-ék esküvőjére.