Fölszállott a Páva – a Tribute to Zoltán Kodály címmel új koncertprogrammal jelentkezik február 3-án a Modern Art Orchestra (MAO) és a Nemzeti Énekkar a Pesti Vigadóban.

061.hu

A zenekar a magyar zeneszerzők előtt tisztelgő sorozatának második részét – a 2018-ban bemutatott Bartók 15 Magyar Parasztdal után – Kodály Zoltánnak szenteli.     

A repertoárt válogatott Kodály-darabokból és a MAO zeneszerzőinek ez alkalomra komponált szerzeményeiből állította össze Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője. A koncert a teljes életmű keresztmetszetét rajzolja fel a zeneszerző korai impresszionista darabjaitól a népdalokat feldolgozó kórusművekig.     

A Kodály-művek a Nemzeti Énekkar interpretációjában hallhatók Somos Csaba vezényletével, az új kompozíciókat a Modern Art Orchestra adja elő, a zenekar vendégszólistájaként Pocsai Krisztina is énekel a produkcióban. Fekete-Kovács Kornél és zeneszerző társai – Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor és Subicz Gábor – gyerekkoruktól hozzák magukkal a karéneklés és a népdalok szeretetét. A Modern Art Orchestra tagjai az ősbemutatóra készített kompozícióikban visszanyúltak a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokhoz, így hajtanak főt zeneszerzői és népdalkutatói tevékenysége előtt.     

Az énekkar 80 fős társulata és a MAO 20 muzsikusa áll egyszerre színpadra, felmutatva a múltat és a jelent, Kodály Zoltán kórusműveit és a kortárs szerzők műveit egymás mellett. A nagyszabású produkció egyetlen egy alkalommal lesz látható a fővárosban február 3-án a Pesti Vigadóban.