Mivel a Nyíregyházi Állatpark kis fehér oroszlánja igazi közönségkedvenc, az állatpark dolgozói a látogatókat kérték meg, hogy javasoljanak neki nevet.  Több száz névjavaslat érkezett, köztük a Hópihe, a White Vader úrnő, a Porcukor, a Hófehérke vagy a Kimba. Végül a beérkezett ötletekből választották ki a gondozók a számukra legtetszetősebb Kókusz nevet, mivel újszülöttként az oroszlánkölyök leginkább egy kókuszdióra hasonlított.

MÓRICZ  CSABA – 061.hu

Kókusz jelenleg 18 hetes, 14 kilós és napi menüje 1 kilogramm marha vagy csirkehúsból áll. A fehér oroszlánt eleinte az anyja nevelte, de teje elapadt a kölyök háromhetes korában. A nőstény kölyköt az állatpark egyik gondozójára, Herlicska Anikóra bízták, aki korábban két oroszlánt is felnevelt. Mivel a kicsi érdekét az szolgálta, hogy minél kevesebb emberi hatás érje, Kókusz eleinte csak a gondozóival érintkezett, majd 11 hetes korától egy normál színezetű nőstény fajtársa érkezett hozzá azzal a céllal, hogy együtt nőjenek fel s később egy hímmel együtt falkát alakítsanak ki.

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él együtt egy fehéroroszlán pár. A hollandiai származású hím, Inkosi és párja, a Csehországból érkezett Binti eleinte normál színezetű társaikkal éltek együtt csapatban, majd az idén külön kifutóba kerültek, hogy párosodjanak és utódjuk szülessen.

 

A fehér színváltozatú oroszlánok a dél-afrikai, más néven a krugeri alfaj egyik populációjához tartoznak. Csupán Dél-Afrikában, a Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek, világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert azt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. Napjainkban az állatkertekben és rezervátumokban élő állatok száma nem éri el az ötszázat, köztük két ivarérett állat s most már utóduk is a Nyíregyházi Állatparkban látható.

Fotók: Móricz Csaba