Tegnap érkezett a hír, hatvannégy éves korában elhunyt Malcolm Young, az AC/DC alapító gitárosa – közölte a hírt internetes oldalán az ausztrál rockegyüttes szombaton. A zenei élet több szereplője fejezte ki együttérzését a gitáros halála miatt.

MTI

Malcolm Young évek óta beteg volt. Testvérével, Angus Younggal közösen alapította az AC/DC-t, amelyet olyan slágerek tettek világhírűvé, mint a Highway to Hell és a Back in Black. Angus Young közleményében úgy fogalmazott: hatalmas elkötelezettségével bátyja volt a hajtóerő az AC/DC mögött, “gitárosként, dalszerzőként és látnokként is maximalista és egyedülálló ember volt”.  A banda honlapján Angus Young úgy fogalmazott: “nehéz szavakkal kifejeznem, mit jelentett számomra, egyedülálló és különleges kapcsolat volt közöttünk”. Malcolm Young évek óta demenciában szenvedett, 2014-ben egy szélütés után vonult vissza a zenéléstől. Családja körében hunyt el.

Több híres rockzenész nyilvánított részvétet Malcolm Young halála miatt. Eddie Van Halen amerikai gitáros a Twitteren írta, hogy “ez egy szomorú nap a rock and roll számára. Malcolm Young a barátom volt és az AC/DC lelke”. A Whitesnake frontembere, David Coverdale is részvétét nyilvánította a család, a barátok és a rajongók felé.  Paul Stanley, a Kiss együttes gitárosa, énekese úgy fogalmazott, hogy Malcolm Younggal az AC/DC motorja távozott. A Skóciában született, de Ausztráliában felnőtt Malcolm és Angus Young barátaikkal 1973-ban alapították az AC/DC-t, amelynek jelentése váltó- és egyenáram. A varrógépen látható jelölést nővérük javasolta és a fiúk azonnal beleegyeztek, mert a rövidítést energikusnak és felvillanyozónak találták.

Az ausztrál kocsmákban edződött AC/DC 1975-ben adta ki első lemezét, High Voltage címmel, ezt követte a T.N.T., a Powerage – a címek is jól jelzik zenéjük dinamikáját, robbanékony stílusát. A rockrajongók által jól ismert riffek nagy része játszó Malcolm Young leleménye, a szólókat a koncerteken fel s alá rohangáló, nemegyszer Chuck Berry híres kacsajárását utánzó Angus vezette elő. A két testvér nem tagadta, hogy számaik nem túl változatosak, többnyire egyetlen sémára épülnek, de Malcolm szerint ez esetben az egyszerű a nagyszerű, kár volna ötleteiket “tupírozgatni”.

A banda utolsó lemeze 2014 novemberében jelent meg Rock Or Bust címmel, ennek felvételében betegsége miatt Malcolm Young már nem tudott részt venni, helyére unokatestvére ugrott be.  Az AC/DC 2003-ban került be a Rock Dicsőségcsarnokába, Melbourne-ben utcát is neveztek el róluk.

fotó:nme.com