Hiánypótló kötet jelent meg Janovics Jenőről, a magyar nemzeti filmgyártás úttörőjéről Kollarik Tamás és Zágoni Bálint szerkesztésében, Janovics Jenő – Egy élet a magyar kultúra szolgálatában, a színháztól a mozivászonig címmel. A 150 éve született erdélyi filmmogulról szóló kötetet Janovics sikereinek fő helyszínén, Kolozsváron, a Filmtettfeszt filmszemlén mutatták be, írja a Magyar Nemzet.

061.hu

Kollarik kezdeményezésére három évvel korábban megkezdték a munkát, hogy az évfordulóra elkészülhessen a kötet, amely az egyetemi oktatáson túl a széles közvélemény számára is értékes és fontos példát mutat.

Janovics Jenő a magyar film és színháztörténet egyik legfontosabb alakja. Nemzeti kötelességük gondozni emlékezetét. Hatalmas életművű, izgalmas karakter, akinek sorsán végighullámzik a tragikus XX. századi magyar történelem első fele. A kötetben Zágoni Bálinttal, Zakariás Erzsébettel, Ferenczi Szilárddal szemlére vesszük példátlan pályaképét, színházi, filmes és közéleti életművét, csaknem száz fotóval illusztrálva. Köszönjük Demeter Szilárd és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatását, hogy születésének 150. évfordulójára egy ilyen hiánypótló kötetet készíthettünk, ami korábbi köteteinkhez hasonlóan remélhetőleg szintén hamar bekerül a művészeti oktatás vérkeringésébe. Janovics életműve példaadó és követendő mindenki számára, aki a magyar kultúra szolgálatába szegődik

– mondta Kollarik Tamás, a kötet társszerzője-szerkesztője.

Janovics Jenő úgy vált a magyar filmgyártás úttörőjévé, az irodalmi értékű magyar film egyik megteremtőjévé, hogy sohasem kötelezte el magát a filmkészítés mellett. Az elismert kolozsvári színházigazgató a mozgóképben rejlő technikai és gazdasági lehetőségeket idejekorán felismerte, ám amikor az szükségessé vált, rövid filmgyártói karrierjéből származó anyagi hasznot színháza megmentésére fordította, emelte ki a bemutatón Zágoni Bálint, a kötet másik szerkesztője.

A kötet kiadója a FilmHungary, amely a nagy sikerű Magyarok Hollywoodban könyveik után a Janovics kötettel új szériát indít Ruritánia könyvsorozat néven. A kolozsvári Filmtett fesztiválon bemutatták a FilmHungary másik frissen debütált könyvét, a Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötetet.

Csupó Gábor a kortárs magyar és amerikai film egyik legnagyobb alakja, akinek kalandokkal és kihívásokkal teli, filmtörténeti jelentőségű életútját könyv még nem dolgozta föl. Eredményei William Fox, Zukor Adolf, Rózsa Miklós vagy Andy Vajna életműveihez mérhetőek. Alkotásain generációk nőttek fel, A Simpson családdal (The Simpsons) és a Fecsegő tipegőkkel (Rugrats) popkulturális ikonokat teremtett, befolyásos stúdiótulajdonossá vált, de az Amerikában töltött évtizedek alatt is megmaradt magyar érzelmű és gondolkodású európai filmalkotónak.