Többek közt költészetnapi játékkal, ritka hangfelvételekkel, online gyereksarokkal, filmekkel, pályázatokkal frissültek a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) digitális tartalmai, amióta az intézmény a koronavírus-járvány miatt a virtuális térbe költözött.

MTI

Folyamatosan frissülnek a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) digitális tartalmai, számos újdonsággal készülnek a múzeum munkatársai áprilisban is, amikor a költészet napját ünneplik rendhagyó módon a múzeum különböző online csatornáin, a múzeum weboldalán, a Facebook-, Instagram-, YouTube-csatornáin.

A PIM múzeumpedagógusai a ThingLink applikáció segítségével virtuális gyereksarkot hoztak létre, amely a Choli Daróczi József emléke előtt tisztelgő, Az Isten homorú arcán című tárlathoz kapcsolódik. Az április 8-án, a cigányság világnapja alkalmából megjelent tartalom célja az egymásra figyelés, összefogás ösztönzése. A virtuális kiállításon olyan alkotások is helyet kaptak, melyeket az Igazgyöngy Alapítvány tanodáiban játszó, tanuló, biztonságot találó gyerekek alkottak.

A múzeum közleménye szerint a tárlattal szeretnék felhívni a figyelmet a hátrányos körülmények között élő, veszélyeztetett gyerekekre, arra a társadalmi szakadékra, amelyet a digitális oktatás tovább mélyíthet, és amely csak a társadalmi összefogás jegyében számolható fel. A tárlatban rajzok, cigány hátterű muzsikusok zenéi, cigány mesék és a hozzájuk készült gyermekillusztrációk láthatók, L. Ritók Nórának, az Igazgyöngy Alapítvány alapítójának és szakmai vezetőjének gondolatébresztő soraival kísérve.

A múzeum munkatársai áprilisban költészetnapi játékot indítottak a PIM Facebook-, illetve Instagram-oldalán. A játék keretében a szervezők minden nap közzétesznek két verset egy adott tematikához kapcsolódóan, amelyre várják az olvasók reakcióit.

A PIM YouTube-csatornája ad otthont az új PIM ONline TV kulturális ismeretterjesztő és szórakoztató tartalmainak, amelyekben a múzeum médiatárának gyűjteményéből találhatóak archív és frissen készült interjúk, portréfilmek írókkal. Ezen a csatornán érhetők el a József Attila-díjas szerzőket bemutató sorozat portréfilmjei: Ágh István után a Lackfi Jánossal készült kisfilm jelent meg a felületen. A PIM Archívum jóvoltából most ismét megnézhető Esterházy Péter megnyitóbeszéde, melyet 2012-ben, a száz éve született Örkény István tiszteletére nyíló emlékkiállításon mondott.

József Attila születésnapja alkalmából kisfilmek jelennek meg a PIM ONline TV-n, melyek a költő születésének 100. évfordulóján, 2005-ben megrendezett Eszmélet című tárlatról készültek. A 12 perces kisfilmek segítségével idézik meg a költő életének fontosabb mozzanatait, korát, környezetét. A virtuális tárlaton a hagyaték tárgyai, kéziratok, a költő könyvei, személyes dokumentumok és archív felvételek szerepelnek. A zenei aláfestést Bartók művei adják.

Márai Sándorra is emlékezik a PIM, az író születésnapján Hirtling István színművész tolmácsolásában Márai szavait hallhatják a látogatók. Április 9-től egy héten át lesz elérhető az Eszter hagyatéka című film, majd ezt követően a Sipos József rendező által készített 2008-as dokumentumfilm.

Az ajánló szerint a PIM YouTube-csatornáján a PIM ONline Extra lejátszási lista alatt a PIM muzeológusai beszélnek a gyűjteményekben és a kiállításokban található ritka műtárgyakról, műkincsekről és a hozzájuk kapcsolódó irodalomtörténeti kuriózumokról.

Emellett a PIM YouTube-csatornáján elérhetőek a PIM az A38 Hajón eseményei is, négy tematikus sorozatban. Mint írják, a több mint 260 felvétel közül a Csáth Géza emlékére rendezett zenés prózaest igazi kuriózum. A csatornán április 14-én este nyolc órától élőben közvetítik a PIM és az A38 közös József Attila-estjét. Az est programja József Attila Curriculum vitae című írásán alapul, előadóként közreműködnek a Nemzeti Színház fiatal színművészei, és a PIM az A38 Hajón elnevezésű sorozat rezidens zenekara, az ATMO instrumentális jam sessionje helyezi keretbe a zenei-irodalmi estét.

A PIM Médiatárának archívumából a PIM Spotify-podcastjén is ritka hangfelvételek találhatóak. A múzeumban őrzött írói hagyatékokban fellelhető levelekből, naplókból készült úgynevezett levél- vagy dokumentumdrámákat felolvasószínházi formában ismert színészek adták elő a múzeum színpadán. Áprilisban Valachi Anna Szépségkoldusok című felolvasószínházi dokumentumdrámája érhető el Juhász Gyula, Kilényi Irma és József Attila kapcsolatáról, Jordán Tamás, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Szávai Viktória, Gáspár Sándor, Téri Sándor szereplésével, Jordán Tamás rendezésében.

A közleményben felidézik, hogy a PIM is csatlakozott a múzeumok összefogásával indított Karantén-pályázathoz, amelyre április 30-ig várják a középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiatalok pályamunkáit. A pályázat részletes leírása megtalálható itt.