2001 óta minden évben február 25-én emlékezünk meg a kommunista diktatúrák áldozatairól. Idén is számos programmal készül február 20. és 25. között a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeum. Rendhagyó tárlatvezetésekkel, rendhagyó történelemórákkal, filmvetítéssel, emlékünnepséggel, gyertyagyújtással, ingyenes nyitva tartással és fényfestéssel emlékeznek a kommunista diktatúrák áldozataira.

061.hu

Rendhagyó tárlatvezetések

Február 20-án, hétfőn egész nap ismert sportolók, színészek, zenészek, énekesek tartottak rendhagyó tárlatvezetéseket középiskolai diákoknak a Terror Háza Múzeumban. Itt volt Szívós Márton világbajnok vízilabdázó, Hosnyánszky Norbert olimpiai bajnok vízilabdázó, Kopek Janka színészművész, műsorvezető, Varga Viktor énekes, Janza Kata színészművész, énekes, Báder Márton válogatott kosárlabdázó, Kovács Ákos zeneszerző, énekes, Zámbori Soma színészművész, Puskás Peti énekes, zeneszerző, Dánielfy Gergely színész, énekes, valamint Vastag Csaba énekes.

Elmondjuk, hogy tudd! – Rendhagyó történelemórák

Február 21. és 24. (kedd-péntek) között a Terror Háza Múzeum történész munkatársai ismét izgalmas előadásokkal várják a történelem iránt érdeklődő felsős és középiskolás diákokat a Terror Háza Múzeumban. Az ismeretterjesztő előadások keretében a tanulók megismerkedhetnek a magyar gazdaság 1945 utáni szovjetizálásának történetével, a kommunista propagandagépezet plakátjaival és jónéhány az ÁVH-ban szolgálatot teljesítő nő pályaképével.

A történészek bemutatják az 1956-os forradalom és szabadságharc jelképeit, megismertetik a diákokat két szabadságharcos hős, Mansfeld Péter és Tóth Ilona sorsával, de betekintést nyújtanak a legendás Aranycsapat kapitánya, Puskás Öcsi életútjának az 1956-os eseményekkel kapcsolatos összefüggéseibe is. Időszaki kiállításuk kapcsán külön előadással készülnek, amelyben Slachta Margit szerzetesnő, az első magyar női országgyűlési képviselő életét ismerhetik meg a diákok, a Terror Háza Múzeum időszaki kiállításának termében.

A rendezvény regisztrációhoz kötött, bővebb információ és regisztráció ITT!

Filmvetítés

Február 22-én szerdán folytatódik a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! elnevezésű filmvetítéssorozata. Ez alkalommal A szovjet sztori című lett történelmi filmet nézheti meg a közönség a Kertész Imre Intézetben.

A vetítést megelőzően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze és Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszélgetnek a filmről.

Emlékünnepség, ingyenes nyitva tartás, fényfestés

Február 25-én szombaton 11 órakor Magyarország Kormánya rendezésében megemlékező ünnepséget tartanak a Terror Háza Múzeumban. Beszédet mond Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Február 25-én a múzeum ingyenesen tart nyitva. A látogatók egész nap gyertyagyújtással emlékezhetnek a kommunista diktatúrák áldozataira, a múzeum előtti Hősök falánál. 16.00-tól fényfestés lesz látható a Terror Háza Múzeum falain.