A Kaposfest két művészeti vezetője, Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész az idei augusztusi kaposvári kamarazenei fesztivál műsoráról elmondták, hét nap alatt tizennégy klasszikus zenei koncert lesz majd, de ezek mellett lesznek könnyűzenei és egyéb programok is. Utóbbiak még jórészt tervezés alatt állnak, de biztos, hogy az augusztus 13-i nyitányra minden összeáll.

061.hu

Az idén nem lesz a fesztiválon rezidens kamarazenekar, viszont sokkal több szólista érkezik, mint tavaly (csak zongoraművészből lesz nyolc, hegedűművészből négy). A művészek között egyaránt lesznek pályakezdők és „nagy öregek” is, így a különböző hagyományok, iskolák és hátterek könnyedén kapcsolódhatnak egymáshoz – akár egy-egy koncerten is. Készülnek még Stradivari-bemutatóval, ahol túl azon, hogy megcsodálható lesz néhány hangszer, előadást tart Nagyvári József vegyészprofesszor, aki tudományos kutatásokat végzett, hogy megfejtse a Stradivari-hegedűk különleges hangzásának titkát.

Bolyki György fesztiváligazgató viszont azt hangsúlyozta, hogy a Kaposfest-bérletek már tavaly év végén, karácsony előtt elfogytak (sőt, rekordot döntött a bérleteladás), ami a kaposvári közönség óriási bizalmát mutatja, hiszen úgy vették meg az összes bérletet, hogy fogalmuk nem volt, kik is játszanak majd a nyári hangversenyeken. „Vagyis a helyiek vakon bíznak a két művészeti vezetőben, és azt hiszem, ennél nagyobb megtiszteltetés nem nagyon érhet bennünket” – nyugtázta Bolyki.

A fesztiváligazgató elmondta, hogy most először egy busznyi egyetemistát lát vendégül a Kaposfest, akik a jövő értelmisége, szellemi-társadalmi elitje lehetnek, s ahová, a fesztiválszervezők meggyőződése szerint, komolyzenei műveltség nélkül nem lehet bekerülni. Idén az ELTE-n hirdetik meg ezt a lehetőséget ,és húsz szerencsés eltölthet egy hetet a komolyzene kaposvári punkfesztiválján.