Komolyzenei koncerttel, valamint irodalmi előadásokkal és beszélgetésekkel emlékeznek József Attilára és a koreai költőre, Jun Dongdzsura február 9. és 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) – közölte a Koreai Kulturális Központ az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint pénteken Kim Ungdzso dél-koreai költő, irodalomkritikus tart előadást Kiket szeretett Jun Dongdzsu? címmel, amely lehetőséget nyújt az érdeklődőknek, hogy jobban megismerjék a fiatalon elhunyt, de nagyhatású költő életét és munkásságát. Jun Dongdzsu (1917-1945) nem csupán lírai, hanem hazafias, ellenzéki költészetéről is ismert, amelyet a koreai társadalom a japán megszállás alatt átélt kétségbeesése és szomorúsága jár át.

Sim Boszon dél-koreai költő és szociológus József Attila és a többes lét című előadása a kortárs koreai költőknek a magyar poétával kapcsolatos nézeteit, gondolatait osztja meg a magyar közönséggel. József Attila jól ismert a koreaiak számára, a munkásosztály életéről, reményeiről és reménytelenségeiről szóló verseinek köszönhetően. Az előadásokat követően Karafiáth Orsolya költő, író beszélget a Dél-Koreából érkező költőkkel.

Február 10-én, szombaton a dél-koreai kortárs zeneszerző, Lim Dzsieszun Egy új ösvény, brácsaverseny Jun Dongdzsu emlékére című szerzeményét mutatja be a magyar közönségnek, amelyet Tihanyi László magyar zeneszerző új, József Attila által inspirált darabjának ősbemutatója követ. A hangversenyen közreműködnek a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Philipp György karmester és kórusénekes, valamint Mácsai Pál színművész.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a www.koreaikultura.hu internetes oldalon keresztül – olvasható a közleményben.