Sokak számára ismert szituáció: fáradtan cammogunk haza a munkából, elsétálunk egy bolt mellett, de képtelenek vagyunk magunkat rávenni arra, hogy bemenjünk, és megvásároljuk a másnapi ebéd hozzávalóit. Sokszor eszünkbe jut ilyenkor, hogy jó lenne, ha valaki nem csak kitalálná mit főzzünk, de az alapanyagokat is beszerezné. Erre a problémára talált megoldást az immár egy éves KitchenBox csapata. A hiánypótló vállalkozás egyik alapítójával, a vendéglátós családból  származó Együd Barbarával beszélgetettünk.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

“Az ötletet saját igényeim szülték, ugyanis sok időt töltöttem receptek böngészésével, és az online alapanyag vásárlás lehetőségének kutatásával. Keményen dolgozó nőként hiszek abban, hogy az a jó és egészséges étel, amibe tudjuk mi kerül, és úgy gondoltam mások számára is segítség lehet, ha néhány kattintással a kész receptekhez megkapja a hozzávalókat”- elevenítette fel a kezdeteket Barbara, miközben épp a másnapi szállításhoz rakták össze a csomagokat. 

Kitchen box Egyud Barbara 2016.01.26 foto:Horvath Peter Gyula

FOTÓK: HORVÁTH PÉTER GYULA- 061.hu

“A következő lépés az volt, hogy elkezdtem olyan külföldi szájtokat tanulmányozni, amelyek hasonló szolgáltatást nyújtanak. A kellő információ és inspiráció után alapítótársaimmal az volt a legnagyobb feladatunk, hogy olyan csapatot állítsunk össze, ami sikerre viheti ezt a hazai viszonylatban egyedülálló kezdeményezést. A legjobb grafikust, designert, programozót, logisztikust és marketingest kellett egy csokorba szednünk, csak ezután kezdődhetett az egyedi honlapfejlesztés. Párhuzamosan kerestük azokat a hazai termelőket, akiktől kiváló minőségű, hibátlan alapanyagokat tudunk beszerezni. Hosszú folyamat volt, míg megtaláltuk a Vitamin Szalont, akiknek a filozófiájával teljesen azonosulunk, miszerint amíg van magyar áru, addig import nem kerül a polcokra.”

A beszélgetés közben a háttérben folyamatos munka zajlott, ugyanis épp csomagoló nap volt a startupnál. A felhasználók által rendelt “konyhai dobozkákat” a hét adott napjain állítják össze, amelyekbe mérnöki pontossággal kiporciózott hozzávalók és a receptkártya kerül, ami az oldalról kiválasztott étel elkészítésének minden apró részletét leírja. 

Kitchen box Egyud Barbara 2016.01.26 foto:Horvath Peter Gyula

“A kilenc ételféleségből álló menü minden héten megújul. Ezeket a hazai gasztronómia elismert chefjei kreálják, ahogy a receptkártyákat is. Nyilván nehéz a feladatuk azok összeállításánál, mégpedig azért, mert hozzájuk képest kezdő szakácsoknak kell átadni papíron azt a tudást, ami a kisujjukban van. Igyekezniük kell, hogy lényegre törően és egyértelműen fogalmazzanak. A közérthetőséget a csapat mindig le is teszteli egy- egy főzéssel.

A dobozokban pihenő millió féle hozzávalót elnézve felmerült bennem a környezetvédők fejével gondolkozók első számú kérdése: mennyire bolygóbarát ez a rengeteg csomagolóanyag? “Komoly fejtörést okozott, hogy ezt a problémát hogyan tudjuk kellő hatékonysággal kezelni. Ebben a tekintetben épp egy nagy váltás előtt állunk, ugyanis ezentúl a csomagoló anyagokat külföldről szerezzük be, mivel sajnálatosan magyar cég nem foglalkozik természetbarát csomagolóanyagok gyártásával, ami könnyen lebomlik. A cégnél szelektív gyűjtjük a hulladék, szóval igyekszünk mindent megtenni a zöld bolygóért.”

Kitchen box Egyud Barbara 2016.01.26 foto:Horvath Peter Gyula

Az rendben van, hogy egy főzni szerető, modern, dolgozó “háziasszony” mindennapjait megkönnyítheti a csupa jóval felszerelt varázsdobozka, de mit szólnak a könnyed konyhai sikert rejtegető találmányhoz  a férfiak? “A KitchenBox természetesen elsősorban a nők kedvence. Ha arányaiban kéne meghatároznom a nemek eloszlást, akkor azt 70- 30 százalékban tenném. A visszajelzések alapján sok pasi a párjának szeretne főzni, de tudunk olyanról, hogy egyedülálló édesapa használja a szolgáltatást. Én mindenesetre azt gondolom, hogy a közelgő szerelmesek ünnepén, vagy egy sima hétköznap is csodás meglepetés lehet a hölgyeknek a kis segítséggel készített vacsora vagy ebéd.”

Főleg, hogy a KitchenBoxnak nemrég DietBox néven testvére született.“A DietBox, amellett, hogy a fogyókúrázók társa lehet, az ételallergiások igényeit is figyelembe veszi. Az étel keresési szűrésénél lehetőség van arra, hogy a vásárló beállítsa, hogy mire érzékeny. Legyen szó laktózintoleranciáról, gluténérzékenységről, cukorbetegségről nálunk biztosan talál valami főznivalót. Egyébként az ételek összeállításánál is figyelünk arra, hogy adalékanyag ne kerüljön a fogyasztó szervezetébe.

Kitchen box Egyud Barbara 2016.01.26 foto:Horvath Peter Gyula

A puding próbája az evés, így szerda este rendeltem egy KitchenBoxot. A választásom egy két adagos Tortellini saláta – sonkachips-szel volt. A honlapon könnyű eligazodni, egy gyors regisztrációt követően máris betettem a kosaramba a kiszemelt finomságot, kiválasztottam melyik napszakban kérem, és kész is.

IMG_4195Szállítási napok szerdán és pénteken vannak, így péntek délután, épp a munkából hazaérve már meg is jött a csomagom. A bontásnál úgy éreztem magam, mint egy kisdiák a karácsonyfa alatt, nyilván az első rendelésnél mindenkivel így van ezzel. A dobozban a színes receptkártya és az apró felcímkézett hozzávaló- porciók néztek rám. A paradicsom piros és illatos, a rukkola friss és ropogós, a tortellinik pedig izgalmasan színes kupacban ültek zacskójukban.

Alig vártam, hogy nekifogjak a főzésnek. A receptet követve pikk- pakk elkészültem a fogással, esélyem sem volt rontani. A végeredmény isteni lett.

Azok, akik szkeptikusan állnak a szolgáltatás életképességéhez, akik felteszik magukban a kérdést, hogy miért is jó ez az egész, hisz “pénzért nekem kell még megfőzni is egy rendelt ennivalót”, azok gondoljanak egyrészt arra, hogy a hozzávalót egyébként is önmagunknak kell megvenni, kifizetni, másrészt a dobozon díszelgő élmény felirat valóban garantált a rendeléstől kezdve, a bontogatáson át az első falatig.  

Vezető kép: Horváth Péter Gyula