Képekkel illusztrált könyvben örökítette meg a térségi értéktárlistára felkerült tizenhét szatmári középkori templom történetét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

MTI

Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója – aki a kötet társszerzője Csutkai Csaba fotóművésszel együtt – elmondta: a megye Magyarország középkori templomokban leggazdagabb vidékének számít. Az imaházaknak olyan sűrű hálózata maradt fenn különösen a szatmár-beregi régióban, amely egyedülálló. A középkori templomok ott viszonylag elkerülték a törökök dúlását, a vizek által közbezárt térség távol tartotta a hódító hadakat, így jelentős részben megmaradtak a templomok, a melléjük épített tornyok, köztük a fából ácsoltak is. Emellett régi freskók, festett karzatok, díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek is fennmaradtak.

A most megjelent, Házadba léphetek I. – Szatmári középkori templomok című kötet bemutatja a középkor részben vagy egészében fennmaradt imaházait, például az Europa Nostra-díjas gyügyei, sonkádi és szamosújlaki református templomot. A gyügyei templom az 1200-as évek közepén épülhetett, s helyreállítása során a hajó fölött 56, a szentély borításán pedig 25 festett tábla került elő, amelyek 17. századi népies mitológiai ábrázolások. A szamosújlaki középkori imaház a 14., míg a sonkádi a 15.-16. században készülhetett.

Ugyancsak szerepel a könyvben a műemlék fehérgyarmati református templom is, amely a 14. század végén épült, végső barokk formáját a 18. században nyerte el. Az imaházban csipkésre faragott szószékkorona, patinás orgona és két fából készült karzat található. Tornya 37 méter magas, négy fiatornyos, fazsindelyes borítású. A csegöldi, a gacsályi, a jánkmajtisi, a kisszekeresi, a kispaládi, a kölcsei, a nagyszekeresi, a nagyari, a túristvándi, a vámosoroszi, a tiszakóródi, a túrricsei és a zajtai templom szintén számos középkori építészeti ritkaságot, különleges egyházi épületi díszítőelemet őriz, a boltozattól, a diadalíveken, a címerpajzsos záróköveken, a gótikus ajtókereteken és az imaházak mellé épített fa harangtornyokon át, a kazettás festett deszka mennyezetekig. A szatmári középkori templomok történetét megörökítő könyv után a Szabolcs megyei önkormányzat további kötetek kiadását tervezi a térség értéklistáján szereplő hungarikumok megőrzéséért.