Két könyvre szóló szerződést kötött Quentin Tarantino filmrendező a Harper kiadóval. Elsőként jövő nyáron a Volt egyszer egy Hollywood című filmjének könyvváltozatát adják majd ki.

MTI

Tarantino, aki rajong a régi ponyvákért, ezt a könyvét is puhafedeles kiadásban akarja megjelentetni. A rendező kiadója azt ígéri, hogy a könyvváltozat “friss és játékos” lesz, és meglepetéseket is kínál majd a filmhez képest.

A Volt egyszer egy Hollywoodot 2019-ben mutatták be. Az 1969-ben Los Angelesben, a Charles Manson-gyilkosságok idején játszódó filmben Leonardo DiCaprio kiöregedett hollywoodi színészt alakított, Brad Pitt pedig a dublőrét játszotta. A produkciót tíz Oscar-díjra jelölték, és két trófeát el is nyert. A rendező keddi közleményében felidézte, hogy annak idején nagy élvezettel olvasta a hetvenes évek filmjeiből készült könyveket, és máig vonzódik ehhez a műfajhoz. Mint írta: örül neki, hogy új könyvével támogathatja “ezt az irodalomban gyakran marginalizált, mégis szeretett alműfajt”, tovább foglalkozhat a filmben megismert szereplőkkel, és reméli, hogy olyan könyv születik, amely méltó párja lesz a filmnek. Tarantino másik könyve Cinema Speculation címmel egy nem fikciós mű lesz, amelyben a Harper szerint a szerző alámerül a hetvenes évek filmjeiben. Az esszéket, filmismertetéseket, személyes véleményeket megfogalmazó kötet megjelenésének dátumát azonban még nem tűzték ki.

Az utóbbi években több híres rendező írt regényt, köztük Brian De Palma, David Cronenberg és Guillermo del Toro, Michael Mann pedig Szemtől szemben című híres krimijének előzményén dolgozik. Az 57 éves Tarantino korábban kijelentette, hogy tíz mozifilm után felhagy a filmrendezéssel. Mivel a Volt egyszer egy Hollywood a kilencedik filmje volt, egy újabb rendezés után könnyen lehet majd ideje az írásra.

Tarantino még nem töltötte be a harmincat, amikor első játékfilmje, a Kutyaszorítóban sikert aratott. További filmjei forgatókönyvét is maga írta, két Oscar-díját forgatókönyvíróként kapta (Ponyvaregény, Django elszabadul), és régóta tervezi, hogy miután felhagy a filmrendezéssel, az írás felé fordul. Tavaly azt nyilatkozta, hogy a mozifilmek terén már elérkezik az útja végéhez. Az elkövetkezőkben úgy képzeli, hogy továbbra is alkotó marad, filmkönyveket és színházi produkciókat ír, de úgy érzi, amit a moziban akart nyújtani, azt már megtette.