Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Borfesztivált és könyvünnepet is rendeznek a hétvégén a budai Várban: a csütörtökön kezdődött Budapest Borfesztiválon mintegy 160 pincészet, a pénteken kezdődő Budavári Könyvünnepen 28 könyvkiadó mutatkozik be.

MTI

Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere a rendezvények csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte: mozgalmas hétvége várja az érdeklődőket a budai Várban, az önkormányzat immár 17. alkalommal rendezi meg a Szentháromság téren a könyvünnepet, de ugyanerre a hétvégére esik az idén a Budapest Borfesztivál a Budavári Palota területén. Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivál főszervezője hangsúlyozta: a százhatvan borászat kínálata mellett négy színpadon különféle programok, esténként pedig koncertek várják az érdeklődőket. MaLukács Miklós-Balogh Kálmán cimbalomduó, valamint Sárközy Lajos és zenekara lép fel. Szombaton jazznapot tartanak, együtt zenél a színpadon többek közt Szakcsi Lakatos Béla, Dés László, valamint Kőszegi Imre Liszt Ferenc-díjas magyar dobos. Vasárnap a népzene és néptánc kapja a főszerepet: fellép többek között a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg című műsorával.

Beczner Barbara, a Budavári Könyvünnep főszervezője elmondta, hogy az idei rendezvényen a 30 éve elhunyt Márai Sándorról emlékeznek meg, a díszvendég az író szülővárosa, Kassa lesz. Idén 28 magyarországi és határon túli könyvkiadó vesz részt az ünnepen, de egyéb kulturális programokkal is készülnek: többek között hagyományőrzők mutatják be a török kori magyar várvédők életét, emlékezve arra, hogy éppen 330 évvel ezelőtt a Szent Liga szövetséges csapatai győzelmet arattak a törökökkel szemben. A Gyerek kuckóban egész nap különféle programokon vehetnek részt a gyerekek, míg szombaton és vasárnap a nagyszínpadon fellép többek között Gryllus Vilmos, a Mesebolt Bábszínház, valamint a Csavar Színház is. A felnőtteket a könyvbemutatók mellett esténként koncertek várják.

Néhány változásról is beszámolt a főszervező: a díszvendég Kassa programjait szombat délután a Zenetudományi Intézményben rendezik meg, Keresztes Ildikó koncertje helyett pedig a Hot Jazz Band zenél péntek este a színpadon.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy szeptembertől a Budavári Önkormányzat rendezvényein tartózkodnak a műanyag poharak használatától, így járulva hozzá a környezetszennyezés csökkentéséhez. Krammer György, az I. kerületi rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy a két rendezvény alatt kiemelt figyelmet fordítanak a látogatók biztonságára, és kiemelten kezelik a külföldi turisták védelmét is. Beszámolt arról, hogy az elmúlt három hónapban a Vár területén csupán hét bűncselekmény elkövetéséről érkezett bejelentés.

Kép: programturizmus


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •