Egy filmje miatt őrizetbe vették és börtönbe szállították Kejvan Karimi ismert iráni filmrendezőt –  jelentette az AFP francia hírügynökség.

MTI

 Karimit a teheráni graffitikról szóló dokumentumfilmje miatt vették őrizetbe, majd az iráni fővárosban lévő Evin börtönbe szállították, hogy letöltse egyéves börtönbüntetését – mondta Francois d,Artemare, a 30 éves kurd származású rendező filmjének francia producere az AFP-nek. Karimi a Írás a városon című filmalkotásával a teheráni falakra felrajzolt politikai témájú graffitikkal dokumentálta az iráni sah 1979-ben történt bukása és a 2009-es tiltakozó mozgalomig bezárólag.

Az iráni Kurdisztánból származó Karimit 2015 októberében “kormányellenes propaganda” és a vallási vezetők megsértése miatt hat év börtönre és 223 korbácsütésre ítélték. Egy fellebbviteli bíróság aztán 2016 februárjában egy éves szabadságvesztésre változtatta a korábbi ítéletet, fenntartva ugyanakkor a 223 korbácsütést. A 30 éves filmrendező esete nemzetközi tiltakozásokhoz vezetett, és számos filmalkotó szolidaritását fejezte ki vele. Az Írás a városon című dokumentumfilmet megelőzően Karimi egy sor társadalomkritikus kisfilmet forgatott.

Fotó: Radio Free Europe