Az Esterházy Művészeti Díj eddigi díjazottjainak válogatott műveiből nyílt kortárs kiállítás a kismartoni Esterházy-kastélyban pénteken. A független művészeti díjat 2009 óta kétévente adják át. A kitüntetés célja a kortárs művészet támogatása és a nemzetközi párbeszéd elősegítése. 

MTI

A Festészet a szabad térben című kiállításon Tibor Zsolt Bécsben élő művész munkái, Horváth Dániel többek között utazóbőröndökből összeállított installációja és képei, Makai Mira Dalma kerámiái, Kaszás Tamás zöld növényekből és használt bútorokból feltornyozott installációja, Borsos Lőrinc zászlókat felvonultató képsorozata, Szabó Ábel kortárs városképek valósághű ábrázolását bemutató alkotásai és Király András szürreális jegyeket hordozó munkái láthatók. A kiválasztott művek a festészet műfajára koncentrálnak, ám az alkotások nagy része átlépve az eddigi határokat “kilép” a térbe, és ezáltal izgalmas köztes terek keletkeznek.

A kastéllyal szemben található Vinotékában koncepcionális művészek ifjabb generációjának horse/home stories című kiállítása nyílik meg. A tárlaton az Esterházy Művészeti Díj 2013-as győzteseinek, Csató Józsefnek, Kovács Olíviának és Kaliczka Patrícziának valamint Esterházy Marcellnek munkái láthatók. A művészek kifejezetten az egykori udvari istálló helyiségeibe szánva alkották meg képeiket.  Legutóbb novemberben Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban ünnepelték az Estherházy Művészeti Díj kitüntetettjeit. Az összesen 15 ezer euró értékű jutalmat független szakmai zsűri, valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Ottrubay István és a díj főszponzora, az UNIQA Biztosító vezérigazgatója, Othmar Michl értékelése alapján ítélték oda a művészeknek.

A kitüntetést novemberben Makai Mira Dalma, Kaszás Tamás és Tibor Zsolt fiatal képzőművész érdemelte ki. A második fordulóba beválasztott huszonegy művész munkáiból Magyar kortárs festészet címmel volt látható kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.