Egy háromszáz négyzetméteres, Kós Károly ihlette falfestmény került a felújított óbudai református parókia tűzfalára.

MTI

A projekt kivitelezője a budapesti tűzfalfestésekről ismert Színes Város Csoport, megrendelője pedig Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Református Egyházközség volt. A templomot 221 éve szentelték fel, még II. József uralkodásának idején – idézi Bús Balázst, a kerület polgármesterét a Színes Város közleménye.

A beruházás részeként az alkotás megfestését komplex rekonstrukció előzte meg, amely kiterjedt a pincében történő ázás megszüntetésére, valamint a teljes körű hőszigetelésre is. 

Flór Péter, a csoport főtitkára  elmondta: “a szokatlanul hideg téli időjárásnak köszönhetően későbbre tolódott a munka befejezése, a végeredmény azonban magáért beszél. Nagyon örülünk, hogy egyre több esetben van lehetőségünk komplex rekonstrukciós munkát végezni a dekorációs falfestések mellett”.

 A munka Kós Károlyhoz való kapcsolódása kézenfekvő volt, hiszen az építész-festőművész tervezte az óbudai református templomot 1909-ben. Az eredetileg Kós Károly tervei alapján elkészült falfestmény “átiratát” Veszeli Lajos festőművész készítette.

Fotó: Mohai Balázs/MTI