Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •  

Nemzetünk legfényesebb ünnepén, március 15-én este mutatja be a Duna TV Fehér Béla Kossuthkifli című regényéből készült televíziós sorozatának első részét. A bemutató előtt nem sokkal derült ki, hogy a szerző további munkájára a Magyar Nemzet új vezetősége nem tart igényt. Mint regényében olvasható: „Miként az úr úttyai kifürkészhetetlenek, azonképpen a mienké is – szólt kenettelejesen Batykó.”

VIG GYÖRGY, HORPÁCZI DÁVID- Nullahategy

Fehér Béla határozottan jól érzi magát. Ennek egyik oka az lehet, hogy nagyon ízlett neki a gasztrobloggerünk által sütött Kossuthkifli. Emellett persze az sem kevés ok az örömre, hogy a kiváló Rudolf Péter olyan hat részes televíziós sorozatot rendezett egyik legnépszerűbb regényéből, amellyel szerzőként is tökéletesen azonosulni tud. Ez nem kis dolog, hiszen Fehér Béla a Kossuthkifli szereplői számára sajátos nyelvezetet alkotott, amely hangulatában egyszerre idézi Jókai korát és a napjainkban beszélt magyar köznyelvet. A filmesek munkája nyelvi hűség szempontjából is tökéletes megelégedésére szolgál, ami nagy szó egy írótól, aki úgy döntött hogy nem vesz részt a forgatókönyv írásában. A regényfolyam dramatizálásáért Hársing Hildát, Rudolf Pétert és Kapitány Ivánt illeti a köszönet.

Fehér Béla négy évig dolgozott az 1848-49-es szabadságharc idején játszódó regényén. Ez az időszak kisiskolás kora óta érdekelte. Már akkoriban is azon törte a fejét, hogyan élték meg a kisemberek a nagy időket. Milyen szaga volt a szobáknak, mivel traktálták az utazókat a vendégfogadókban, mi került a parasztok asztalára? Mindent elolvasott, ami a korszakról fellelhető, így regényében is pontosan ábrázolja ezt a világot. Természetesen a szabadságharc vonatkozó eseményeit is a lehető legnagyobb történelmi hűséggel jelenítette meg. Szereplői viszont kitalált alakok, kalandjaik, vágyaik, megszállottságaik pedig időtlenek. A regény széthúzásban és szerelemben, hősiességben és esendőségben, önzésben és naivitásban lubickoló figuráiban gyakran magunkra ismerhetünk. Ami a történetben felbukkanó boszorkák, szárnyas lelkek, szellemek és egyéb „csaliképek” valódiságát illeti, annak megítélését az olvasó maga döntse el.

Az író joggal elégedett a hőseit megelevenítő színészekkel is. Ha végigfutunk a főszereplők névsorán – Haumann Péter, Trokán Nóra, Reviczky Gábor, Nagy-Kálózy Eszter, Kálloy Molnár Péter és Kőszegi Ákos, akkor azonnal megértjük elégedettségének okát. Még a kisebb szerepekben is olyan színészóriások bukkannak fel, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Derzsi János, továbbá a magyar színművészet színe-java. A figyelmes nézők a szerzőt is felismerhetik, hiszen maga is feltűnik a képernyőn egy jobbágy gúnyájában.

A magyar olvasók szerencséjére Fehér Béla a sikeres színművészeti kitérő ellenére sem tervez további pályamódosítást. Legföljebb a Fradi hazai meccseit illetően. A zöld-fehérek pályája ugyanis közvetlenül a Magyar Nemzet szerkesztőségével szemben található, amely lapnak az elmúlt negyven évben munkatársa volt. A kényszerű szakítás után sem őriz haragot a szívében. Okait részben érti, részben tudomásul veszi, ám mostanában mégsem szívesen járna arrafelé. Az írástól azonban nem ment el a kedve. Jelenleg azt kutatja, mit ettek a magyar honvédek az első világháborúban. Ezirányú stúdiumait a magyar hadtáp világát megörökítő száz éves fotók ihlették. Eredményükből nemsokára egy újabb könyv születik, melynek megírásában társszerzőként vesz részt. Ezt követően rövidebb írásait rendezi kötetbe, valamint újabb regénytervek is motoszkálnak már a fejében. Egy írónál sohasem lehet tudni, de van rá esély, hogy ebből a motoszkálásból akár egy betyárokról szóló történet is kikerekedhet.

Annak, akinek kedve támadt elkészíteni a süteményt itt egy kis segítség.
 • 4 tojás
 • 200 gr vaj
 • 150 gr porcukor
 • 1 csomag vaníliás cukor (legjobb, ha egy rúd bourbon vanília)
 • 200 gr búza finomliszt
 • 5 gr sütőpor
 • 150 gr dió

A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A kemény hab a gyakorlatban annyit jelent, hogy a keverőtálat fejjel lefelé fordítva biztonsággal oda mernénk tartani mondjuk John Cena feje fölé. A vajat, a vaníliát és a porcukrot keverjük habosra az egyesével hozzáadott tojássárgákkal együtt. Ha ez is megvan, mehet bele az átszitált liszt. Igen, átszitált, mert a végeredménynek légiesnek, könnyűnek kell lennie. Pont ezért kíván némi odafigyelést és alázatot a következő művelet, amikor összekeverünk mindent. Na de úgy, hogy a tojásfehérjét lehetőleg ne törjük össze. Erős, határozott mozdulatokra lesz szükség. Amint ez is kész, az egészet sütőpapírral kibélelt tepsire borítjuk, a tetejét megszórjuk durvára őrölt dióval és betoljuk a 175 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.

Amint kész, kicsit állni hagyjuk és ha kihűlt annyira, hogy ne szenvedjünk tőle égési sérüléseket, akkor egy pogácsaszaggatóval a videón látott módon kifliket szaggatunk a tésztából. A porcukor nem túl autentikus, de jól nézhet ki, úgyhogy lehet vele próbálkozni a tetején. Tökéletes vendégváró vagy csajozós sütemény, ami gyorsan elkészül és megfelelő infrastruktúra hiányában is szinte bármelyik konyhában kivitelezhető, de ez a videóból úgyis kiderül.

A videó készítésében közreműködött: Vig György, Kerekes András, Horpáczi Dávid Vezető kép: origo.hu


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •